Aktualno
StoryEditor

Stručnjaci na zahtjev nisu konkurencija stalno zaposlenima

27. Svibanj 2018.

Usluge stručnjaka na zahtjev sve više mijenjaju način na koji tvrtke angažiraju i upravljaju radnom snagom. Takva usluga omogućuje tvrtkama brz i jednostavan pristup visokokvalificiranim i iskusnim nezavisnim stručnjacima. Primjenom suvremene tehnologije mijenja se budućnost upotrebe radne snage i omogućava dopuna potrebnih vještina za kraće razdoblje ili za projektne potrebe.

Potaknuto rastom stručnjaka na zahtjev, radno mjesto budućnosti bit će vrlo fleksibilno i sastojat će se od mješovitih timova stalno zaposlenih i nezavisnih vanjskih stručnjaka. Samozaposlenih je radnika (engl. freelancer) oko 15 posto od ukupno zaposlenih u cijeloj Europskoj uniji. Njihov broj najviše raste u Nizozemskoj, u posljednjih desetak godina povećao se za čak 92 posto. Talijani imaju 23,4 posto samozaposlenih profesionalaca, a u Slovačkoj, koja je velika poput Hrvatske, svaka je deveta osoba ‘slobodnjak‘. U Rusiji i SAD-u ih je pak oko 35 posto. U potonjoj državi sve ih je više – predviđa se da će do 2020. ondje više od pedeset posto radne snage biti samozaposleno.

>>>5. Dan karijera: Freelancing je i sadašnjost i budućnost

Stalno zaposleni ili na zahtjev

Kad tvrtka namjerava zaposliti novog stručnjaka, obično pokrene postupak zapošljavanja, koji je najčešće dugotrajan i skup: oglasi radno mjesto, prikupi prijave te procjenjuje kandidate. Zatim se odabranom kandidatu ponudi posao i, ako on prihvati uvjete, počinje pokusni rok. Njegova obuka može trajati nekoliko mjeseci prije negoli bude osposobljen za produktivno obavljanje posla. Alternativa tomu korištenje je uslugom tzv. stručnjaka na zahtjev, što znatno skraćuje i pojeftinjuje postupak.

Tvrtka se brzo i jednostavno povezuje sa stručnjakom, a one odabrane tijekom trajanja projekta angažira na ugovor o djelu ili zaključi s njim ugovor radu na određeno vrijeme. Kad projekt završi, stručnjak se jednostavno preusmjeri na sljedeći projekt ili poslodavca, iskorištavajući veliku fleksibilnost poslovnog odnosa. Tradicionalno, tvrtkina organizacija izgrađena je na hijerarhijskom odnosu u kojem su zaposlenici podređeni poslodavcima, prijavljuju se za radno mjesto u tvrtki i moraju zaraditi plaću. Radno mjesto budućnosti temeljit će se na uzajamnoj potrebi tvrtke i nezavisnih stručnjaka.

>>>Sense Consulting: Integracijom Razbora nastala nova velika konzultantska kuća

Stručnjaci na tehnološkoj platformi nude specifične vještine, stručnost i iskustvo, a tvrtke, kad im zatrebaju, traže specifične stručnjake. Tako mogu brzo i jednostavno pronaći člana projektnog tima, nema potrebe za dugoročnim postupkom zapošljavanja i mnogo je manji rizik od pogrešna odabira. Stručnjaci pak uživaju fleksibilnost rada izvan često strogo postavljenih struktura i imaju veću slobodu u odabiru mjesta, tempa i vremena rada

Kad se može pogriješiti

Usluga stručnjaka na zahtjev nije alternativa stalnim zaposlenicima. Oni dopunjuju i osnažuju ekipu nadoknađujući nedostatke potrebnih vještina, iskustava i znanja. Tvrtke tako mogu najbolje iskoristiti prednosti ekonomije dijeljenja osnivajući miješane timove u koje se stručnjaci na zahtjev uklapaju sa stalno zaposlenima kako bi se osigurale sve tražene sposobnosti. To im omogućuje uštedu vremena i novca te izbjegavanje stresa, a zaposlenike čini zadovoljnijima i omogućuje im da se usredotoče na primjenu vlastite stručnosti umjesto da pokrivaju kompetencije koje nedostaju.

Ipak, katkad se mogu dogoditi pogreške. Iskustva pokazuju da je najveća pogreška tvrtki kad menadžment na brzinu traži članove tima. Tada se može lako pogriješiti udvostručenjem vještina kojih već ima u tvrtki ili zapošljavanjem više vanjskih stručnjaka negoli je potrebno. To nepotrebno povećava projektne troškove, a i vjerojatno će uznemiriti stalno zaposlene. Kombiniranjem stalno zaposlenih i nezavisnih stručnjaka tvrtke mogu biti sigurne da ulažu samo u specifične vještine koje manjkaju internim timovima.

>>>Konferencija o obiteljskim tvrtkama: Kako do akvizicija, kapitala i kada angažirati konzultanta

Da bi se izbjegle česte pogreške, mora se imati cjelovit pregled nad ključnim vještinama stalno zaposlenih i precizno odrediti koje to kompetencije treba osnažiti stručnjacima na zahtjev. Velika je prednost miješanih timova i fleksibilnost promjene članova tima u skladu s potrebama projekta u bilo kojem trenutku.

Ključ je stvaranja troškovno učinkovitih timova s izvrsnim performansama u temeljitoj procjeni koje su posebne vještine potrebne za projekt i prepoznavanju koje od njih nema interni tim. Veliki porast potrebe za stručnjacima na zahtjev već danas u Europi i svijetu utječe na budućnost rada. Specijalizirani portali koji nude takve usluge bilježe znatno povećanje broja registriranih stručnjaka za razna područja i funkcije.

01. travanj 2023 19:33