Aktualno
StoryEditor

Studija: SDŽ mora poboljšati infrastrukturu i disperzirati turizam

09. Srpanj 2018.

Splitsko-dalmatinska županija (SDŽ) ostvaruje najveći rast turističkog prometa u Hrvatskoj, pa se nameće imperativ poboljšanja infrastrukture te rješavanja nedostatka radne snage i disperzije turizma na otoke i zaobalje, rečeno je u ponedjeljak na predstavljanju Studije prihvatnih kapaciteta turizma na području SDŽ-a.

>>>Istraživanje: Američki turisti široke ruke, trošili 160 eura dnevno

Zoran Klarić iz Instituta za turizam ocijenio je kako trenutni komunalni, infrastrukturni i smještajni kapaciteti mogu podnijeti gotovo šest milijuna turističkih noćenja godišnje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali da je to granična brojka koja, bude li premašena, može stvoriti "krizne situacije."

Naime, kako je rečeno, Splitsko-dalmatinska županija ostvaruje prosječni godišnji rast turističkog promet 11 posto, najviše o svih županija u Hrvatskoj, te je nužno rješavati poteškoće komunalne i prometne infrastrukture i nedostatka radne snage kako bi se izbjeglo nezadovoljstvo turista, a nužno je i razvoj turizma proširiti na Dalmatinsku zagoru, kako bi se izbjegao turistički pritisak na priobalna područja.

"Ključni problemi u Splitsko-dalmatinskoj županiji su komunalna i prometna infrastruktura te smo zaključili kako bi zbog velikog rasta turističkog prometa moglo doći do kriznih situacija u špici sezone, tako što bi se isključivala električna energija i vodoopskrba u pojedinim situacijama," upozorio je Klarić.

>>>Nautičari sve zadovoljniji ponudom – najviše ocjene ljepoti prirode i osobnoj sigurnosti

Objasnio je kako takvih kriznih situacija sada nema, ali bi ih moglo biti u sljedećim godinama.

Po njegovim riječima problem električne energije može se riješiti s nekoliko vjetroelektrana i solarnih elektrana, a kad je u pitanju vodoopskrba, posebice otoka, "problem cijevi koje 50 posto vode propuštaju treba smanjiti na 40 posto i vodoopskrba će biti riješena."

"Turistički rast u SDŽ treba biti praćen adekvatnom komunalnom i prometnom infrastrukturom," rekao je Klarić. Pri tomu je posebice spomenuo potrebu rješavanja prometne zagušenosti između Splita i Omiša gdje se tijekom ljetnih mjeseci stvaraju višekilometarske kolone vozila i višesatni prometni zastoji.

>>>Boban: Splitsko-dalmatinska županija izdvaja 35 milijuna kuna za gospodarstvo i radna mjesta

Klarić je upozorio i na ograničen kapacitet plaža te nedostatak radne snage, posebice na otocima. Taj problem po njegovim riječima treba rješavati na državnoj razini stimulativnim mjerama i rješavanjem stambenog zbrinjavanja.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina je istaknuo kako se problem komunalne i prometne infrastrukture u Splitsko-dalmatinskoj županiji treba rješavati sustavno od državne do mjesne razine. Podsjetio je kako je Ministarstvo turizma pokrenulo inicijativu formiranja proračuna namijenjenog turizmu na razini Europske unije, iz kojeg bi se mogla financirati i turistička infrastruktura.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić je rekao kako je studija Instituta za turizam temelj za razvoj turizma u SDŽ-u, a direktor Turističke zajednice SDŽ-a Joško Stella je dodao kako je glavni cilj razvoj turizma tako da lokalno stanovništvo bude zadovoljno.

>>>Želja za ponovnom uspostavom brodske linije Split-Pescara iz Splitsko-dalmatinske županije

"Studija otvara oči, jer pokazuje da turizam moramo raspršiti po Dalmatinskoj zagori. Turistička koncentracija samo na priobalje stvorila bi pritisak na to područje i to ne bi bio ravnomjeran razvoj županije," rekao je Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

23. lipanj 2024 21:33