Aktualno
StoryEditor

Svijet uz kavu

13. Studeni 2018.

Donosimo pitke zanimljivosti iz svijeta da ih ‘gucnete‘ uz jutarnju kavu.

LOS ANGELES - Pjevači Miley Cyrus i Neil Young među stotinama su ljudi koji su izgubii domove u požarima koji su poharali kalifornijski obalni gradić Malibu, gdje vatrena stihija bjesni četvrti dan zaredom. Lady Gaga i članovi obitelji Kardashian kažu da su morali napustiti svoje domove zbog požara Woosley koji je uništio 370 kuća i zgrada i pod kontrolom je samo 20 posto. Požar je dosad usmrtio dvoje ljudi. I zvijezda "Kućanica iz visokog društva" Camille Grammer na Instagramu objavila da je i ona ostala bez doma.

LOS ANGELES - Zbirka scenarija za film "Čarobnjak iz Oza" i ostali materijali korišteni pri snimanju filma iz 1939. godine u prosincu će biti ponuđeni na dražbi, a po sadašnjim procjenama mogli bi dosegnuti svotu od 1,2 milijuna dolara. Film, koji je među zvijezde lansirao mladu glumicu i pjevačicu Judy Garland nastao je po književnom predlošku L. Franka Bauma. Zbirku na prodaju nudi anonimni privatni kolekcionar.

MAINZ - Njemački građevinari otkrili su masovnu grobnicu u Mainzu u kojoj su kosti njemačkih i francuskih vojnika umrlih od tifusa nakon Bitke kod Leipziga 1813. godine, objavili su arheolozi.  Kostura je vjerojatno više od tisuću, kazao je Jens Dolata, arheolog Uprave za kulturno nasljeđe Falačkog Porajnja. Mainz je početkom 19. stoljeća bio pod francuskom okupacijom. Koalicija ruskih, pruskih, austrijskih i švedskih snaga nanijela je žestok poraz Napoleonu, što je i bio početak njegova kraja.

LONDON - Kada princ Charles jednoga dana naslijedi majku na britanskom tronu, na to će čekati dulje od ijednoga prethodnika u povijesti monarhije stare tisuću godina. Britanski prijestolonasljednik u srijedu slavi 70. rođendan.Charles Philip Arthur George, princ od Walesa, princ od Škotske, vojvoda od Cornwalla, vojvoda od Rothesaya, grof od Carricka, baron od Renfrewa, grof od Chestera i lord od Otoka, rođen je u Buckinghamskoj palači 14. studenoga 1948. Majka mu je i u 92. godini dobra zdravlja i ne kani abdicirati, pa Charles još čeka.

02. travanj 2023 00:26