Aktualno
StoryEditor

Svjetska tržišta: Potonuće europskih burzi nakon skoka cijena plina za 30 posto

05. Rujan 2022.

Na europskim burzama u ponedjeljak prijepodne cijene dionica oštro su pale nakon što je Rusija prekinula iskporuku plina Sjevernim tokom 1 u Europu, potaknuvši zabrinutost oko visokih cijena energenata i njihovog negativnog utjecaja na europska gospodarstva.

Paneuropski Stoxx 600 indeks potonuo je do 9,30 sati 1,6 posto, na 409 bodova.

Istodobno, frankfurtski DAX stropoštao se 2,91 posto, na 12.669 bodova, dok je pariški CAC pao 2 posto, na 6.044 boda, a londonski Ftse indeks za 0,84 posto, na 7.219 bodova.

Najviše su na gubitku cijene dionica njemačkih energetskih kompanija, uključujući Uniper, RWE, E.ON i PNE, čija je cijena pala u rasponu od 3,5 do 11 posto. 

Oštar pad cijena dionica izazvala je najava ruskog Gazproma u petak da će zaustaviti dotok plina kroz glavni plinovod Njemačkoj na neodređeno vrijeme, unatoč očekivanjima da će ponovno pokrenuti isporuke u subotu, nakon trodnevnog održavanja.

Kremlj je u nedjelju optužio europske političare da su krivi za zatvaranje plinovoda, ustvrdvši da njihove ekonomske snankcije onemogućavaju održavanje plinovoda.

Sve je teže naći zamjenu za ruski plin

Cijena plina na europskom tržištu u ponedjeljak je uzletjela za 30 posto, pa se tako jednim megavatsatom trguje po spot cijeni od 272 eura.

Nizozemski TTF ugovor o isporuci plina za listopad stoji, pak, 256 eura, što je 23 posto više nego u petak te gotovo 400 posto više nego prije godinu dana.

- Do opskrbe je teško doći, a postaje sve teže i teže zamijeniti količine plina koje ne stižu iz Rusije - rekao je Jacob Mandel, viši suradnik za robe u Aurora Energy Research.

Jako visoki troškovi električne energije već su prisilili neke energetski intenzivne industrije, uključujući proizvođače gnojiva i aluminija, da smanje proizvodnju, a vlade EU članica da upumpaju milijarde eura u programe pomoći kućanstvima.

Dokument koji je Reuters dobio na uvid pokazuje da će EU ministri energetike razgovarati o opcijama kako suzbiti snažan rast cijena energenata, uključujući i plina. Na svom sastanku zakazanom za 9. rujna raspravljat će i o hitnim kreditnim linijama za sudionike na energetskim tržištima.

Na krilima novog poskupljenja nafte, pak, najviše su jutors porasle cijene dionica naftnih kompanija, u prosjeku za jedan posto.

Investitori za nove smjernice očekuju i ovotjedno zasjedanje ECB-a, pri čemu se očekuje da će središnja banka podići kamatne stope za 75 baznih bodova kako bi suzbila rekordnu inflaciju, koja je u kolovozu u eurozni dosegnula rekordnih 9,1 posto.

25. travanj 2024 12:15