Aktualno
StoryEditor

Svjetske burze porasle, napetosti između SAD-a i Kine popustile

15. Travanj 2018.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer su splasnule trgovinske napetosti između SAD-a i Kine i jer su ulagači optimistični uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, na 24.360 bodova, dok je S&P 500 skočio gotovo 2 posto, na 2.656 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 7.106 bodova.

>>>Svjetske burze pod pritiskom najave novih carina

Ti su indeksi snažno porasli polovicom tjedna nakon što je predsjednik Kine Xi Jinping najavio da će Kina smanjiti uvozne carine na neke proizvode, uključujući automobile.

Kazao je i da će Kina omogućiti veći pristup stranih ulagača tržištima, smanjiti ograničenja stranog vlasništva u automobilskom sektoru i zaštititi intelektualno vlasništvo stranih kompanija.

To je ohrabrilo ulagače na tržištima kapitala koja su posljednjih tjedana bila pod pritiskom strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, što bi naštetilo rastu globalnog gospodarstva.

>>> Zbog Trumpovih najava izuzeća od carina svjetske burze optimistične

Rastu burzovnih indeksa pridonijelo je i to što su ulagači vrlo optimistični uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za 18,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio najveći skok zarada u posljednjih sedam godina.

To se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

U petak je ta sezona i počela poslovnim izvješćima triju velikih banaka - JPMorgana, Citigroupa i Wells Farga – koja nisu oduševila.

Cijena dionice najveće američke banke po aktivni JPMorgana pala je toga dana 2,7 posto, Wells Farga 3,4, a Citigroupa 1,6 posto.

>>>Wall Street potonuo više od 2 posto, prijeti trgovinski rat

„Te su se dionice našle pod pritiskom zbog slabog rasta kreditiranja. Ako niste imali te dionice u proteklom kvartalu, u današnjim brojkama nećete naći ništa što bi vas navelo da ih kupite”, objašnjava RJ Grant, direktor u tvrtki Keefe, Bruyette & Woods.

Posljednjih dana ulagači su bili suzdržani i zbog geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Sirije.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,1 posto, na 7.264 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,6 posto, na 12.442 boda, a pariški CAC 1,1 posto, na 5.315 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1 posto, na 21.778 bodova.

26. veljača 2024 21:56