Aktualno
StoryEditor

Svjetski avioprijevoznici: Trgovinski rat škodan za industriju zračnog prometa

03. Lipanj 2018.

Svjetski avioprijevoznici i svi ostali uključeni u industriju zračnog prometa upozorili su u nedjelju da rast međunarodnih trgovinskih napetosti može naškoditi zračnom prometu i svjetskom gospodarstvu.

>>> SAD u petak uvodi carine na čelik i aluminij za Europu, Kanadu i Meksiko

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa obnovila je prijetnje uvođenjem carina na proizvode iz Kine, odnosno carina na čelik i aluminij ključnim američkim saveznicima Kanadi, Meksiku i Europskoj uniji.

Alexandre de Juniac, generalni direktor Međunarodne udruge zračnog prijevoza (IATA), koja zastupa većinu vodećih svjetskih avioprijevoznika, vrlo je zabrinut te je istaknuo da ta djelatnost ovisi o otvorenim granicama za slobodno kretanje robe i ljudi.

"Svaka mjera koja smanjuje trgovinu i posljedično tomu vjerojatno ograničava prijevoz putnika loša je vijest, ne samo za svjetsko gospodarstvo, to je loša vijest za industriju zračnog prometa", rekao je de Juniac Reutersu na godišnjem skupu IATA-e koji se održava u  Sydneyu.

"Neizvjesnost može potkopati potražnju poslovnih putovanja, a ona su ključni pokretač profita u industriji zračnog prometa", rekla je Gloria Guevara Manzo, izvršna direktorica Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) te istaknula da "trgovinski rat nije dobar".

>>> Mnuchin: Spriječen mogući trgovinski rat 

I vodeći proizvođači zrakoplova Boeing i Aribus rekli su da je neizvjesnost loša za poslovanje te naglasili da slobodna trgovina potiče gospodarski rast i stvaranje radnih mjesta. Američki Boeing ocjenjuje da carine na aluminij vjerojatno neće pogoditi njegovu proizvodnju, a europski konstruktor Airbus smatra da je prerano za prognoze.

Na godišnjem sastanku IATA istaknuto je da bi neuobičajeno visok profit ostvaren u protekle tri godine mogao pasti zbog rasta cijena goriva i troškova rada i infrastruktrure.

"Što više ograničavate trgovinu, ili migraciju, ili putovanja, to će manji biti napredak za industriju (zračnog prometa)", rekao je de Juniac.

25. travanj 2024 01:46