Aktualno
StoryEditor

Takiguchi: Hrvatska ima dobrih izvoznih proizvoda, ali japanske tvrtke ne znaju za njih

21. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=nS29pumDJno

Japan se želi približiti Hrvatima jer ni 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa u Hrvatskoj nije dovoljno prepoznatljiv, rekao je u četvrtak japanski veleposlanik u Zagrebu Keiji Takiguchi.

Japan je treća zemlja po GDP-u u svijetu i tek 42. trgovinski partner Hrvatske s kojom nema potpisan ni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pokazuju službeni podaci. Četvrt stoljeća od diplomatskih odnosa obilježit će se u ožujku nizom događaja kojima je cilj Hrvatima približiti kulturu te države na Dalekom istoku.

- Da bismo popravili tu sliku, nužno je učiniti sve da Hrvati više saznaju o Japanu i njegovoj kulturi, izjavio je na konferenciji za novinare veleposlanik Takiguchi. Problem nije samo na hrvatskoj, nego i na japanskoj strani. Izvoz tune je uspješna priča, ali ostale nisu tako uspješne, dodao je.

>>>Ivo Markotić: Otvara nam se put rastu izvoza i učvršćenju liderske pozicije u regiji

Bivši hrvatski veleposlanik u Japanu Drago Štambuk kaže da su značajni pomaci ostvareni u turizmu, ali ih ne prati suradnja tvrtki.

- Slao sam poslovne ljude u Hrvatsku, ali su se vraćali neobavljena posla, rekao je hrvatski diplomat.

Takiguchi: Hrvatska ponuda ne zadovoljava japansku potražnju

Takiguchi ističe da je jedan od problema u tome što hrvatska ponuda ne zadovoljava japansku potražnju, pa su tako propali poslovi izvoza vina i soje jer hrvatski proizvođači nisu u stanju proizvesti tražene količine.

- Vjerujem da Hrvatska ima puno dobrih izvoznih proizvoda, ali puno japanskih tvrtki za njih ne zna. Stoga je nužno na njih privući pozornost, rekao je Takiguchi.

Slično je i s investicijama u Hrvatskoj, kaže veleposlanik Japana čije su tvrtke 90-ih i ranih 2000-ih godina investirale u zemlje koje su prije Hrvatske ušle u EU.

- No prošlo je više od 20 godina i postoje prilike za investicije u nove zemlje, istaknuo je Takiguchi.

>>>Suradnja Vipneta i japanskog Anritsua u primjeni big data analitike

Obilježavanje 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa počinje Japanskim tjednom od 3. do 11. ožujka u sklopu kojeg će se predstaviti japanska kuhinja, običaj ispijanja čaja ‘chado‘, izrada ikebana, haiku poezija te informacije o japanskom turizmu, znanosti i tehnologiji.

Krajem lipnja u Split će uploviti školski brod japanske obalne straže ‘Kojima‘, krajem rujna Japan će biti zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, a u listopadu će se održati ‘Japanski dan‘ u muzeju Mimara.

Japansko veleposlanstvo je za obljetnicu izradilo poseban simbol, srce u crveno-bijelim kockicama u plavome krugu, sa željom da "Japan bude u srcima Hrvata", rekao je veleposlanik Takiguchi.

15. srpanj 2024 10:36