Aktualno
StoryEditor

Tečaj eura na najnižim razinama u posljednja četiri mjeseca

15. Svibanj 2018.

Tečaj eura u utorak je na međunarodnim tržištima zapeo nedaleko najnižih razina u četiri mjeseca prema dolaru nakon podataka o slabijem od očekivanja rasta njemačkog gospodarstva, dok je oporavku dolara pomoglo novo jačanje prinosa na američke državne obveznice.

Cijena eura porasla je jutros blagih 0,1 posto, na 1,1932 dolara, što je nedaleko najnižih razina u četiri mjeseca. Drži se tako ispod najviše razine od 3. svibnja, od 1,1996 dolara, koju je nakratko dosegnula u trgovanju u ponedjeljak.

>>>Dolar blago pao, euro pritišće političko stanje u Italiji

Na sličnom postotkom dobitku bio je jutros i dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, na 92,646 bodova. Time je odskočio s najnižih razina od početka svibnja, od 92,243 boda, na koje je skliznuo u jučerašnjem trgovanju.

Pritom se tečaj dolara prema jenu primaknuo najvišim razinama u 3,5 mjeseca, dok se kretanje tečajeva ostalih najznačajnijih svjetskih valuta zadržalo unutar uskog raspona.

>>>Europski ulagači oprezni, cijene nafte pale

Najnoviji podaci iz njemačkog gospodarstva slabiji su od očekivanja, a pokazali su da je njegov rast usporio u prvom tromjesečju na 0,3 posto u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje i to zbog usporavanja trgovine. Analitičari smatraju da je riječ o privremenoj pojavi i da će najveće europsko gospodarstvo opet dobiti na zamahu.

A najnoviji poticaj oporavku dolara pružio je rast prinosa na 10-godišnje američke obveznica, na oko 3,02 posto, a jačanju prinosa pomogle su naznake popuštanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

26. travanj 2024 10:34