Aktualno
StoryEditor

Tehnološki sektor potaknuo rast Wall Streeta

29. Travanj 2022.
Facade of the Federal Hall with Washington Statue on the front, wall street, Manhattan, New York Cityfoto Getty Images/istockphoto

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, dok je vijest o neočekivanom padu gospodarstva SAD-a u prvom tromjesečju ostala u drugom planu.

Dow Jones ojačao je 614 bodova ili 1,85 posto, na 33.916 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,47 posto, na 4.287 bodova, a Nasdaq indeks 3,06 posto, na 12.871 bod.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše su jučer porasli komunikacijski i tehnološki, oko 4 posto.

Cijena dionice Mete skočila je više od 17 posto, nakon što je ta krovna kompanija Facebooka izvijestila o većoj nego što se očekivalo zaradi i rastu broja korisnika u prvom tromjesečju.

I većina drugih kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestila je o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Od 237 kompanija, koje su dosad objavile izvješća, njih 81 posto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari procjenjivali. Obično očekivanja nadmaši oko 66 posto kompanija.

Snažno su jučer, više od 4 posto, skočile i cijene dionica Applea i Amazona, no u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Steeta i objave poslovnih rezultata oštro su pale.

Terminski indeksi u minusu

Cijena Amazona potonula je 10 posto jer su rezultati u prvom tromjesečju razočarali ulagače, dok je dionica Applea pojeftinila više od 3 posto.

Apple je, doduše, u proteklom kvartalu ostvario veće prihode i zaradu nego što se očekivalo, no poručio je da očekuje usporavanje prodaje i da ima problema s nabavnim lancima.

Zbog oštrog pada cijena dionica Amazona i Applea, trenutno su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u minusu, što znači da bi u petak ti indeksi mogli izgubiti dio dobitaka od prethodnoga dana.

A to znači da se nastavlja nestabilno trgovanje, kakvo je obilježilo početak ove godine.

Posljedica je to rata u Ukrajini, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i visoke inflacije.

Nakon golemih fiskalnih i monetarnih mjera usmjerenih na podršku gospodarstvu u koronakrizi, inflacija posljednjih mjeseci doseže razine kakve nisu viđene desetljećima.

Zbog toga je američka središnja banka na sjednici u ožujku povećala kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, sve je jasnije da će Fed i kasnije agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Neočekivani pad američkog gospodarstva

A to bi moglo dodatno usporiti gospodarstvo. Jučer je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju pao 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal, a 1,4 posto na anualiziranoj razini.

To je prvi pad gospodarstva od kratke, ali duboke recesije u jeku koronakrize prije gotovo dvije godine. A to je potpuno neočekivano, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će BDP porasti oko 1 posto.

Unatoč jučerašnjem snažnom skoku, svi najvažniji indeksi na Wall Streetu na putu su znatnih gubitaka u travnju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,13 posto, na 7.509 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,35 posto, na 13.979 bodova, a pariški CAC 0,98 posto, na 6.508 bodova.

16. travanj 2024 08:19