Aktualno
StoryEditor

TIH: Politički obračuni kompromitiraju borbu protiv korupcije u RH

04. Ožujak 2017.

- Korupcija nema stranački predznak, ona nije niti lijeva niti desna, već je povezana s neodgovornim korumpiranim pojedincima u političkoj areni i s njima povezanim pojedincima koji imaju financijske koristi od međusobne suradnje. Građani su samo puki promatrači umorni od korupcije, poručila je predsjednica Transparency International Hrvatske Davorka Budimir komentirajući Izvješće State Departmenta o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom 2016. godine.

>>> State Department prozvao Hrvatsku zbog antisemitizma, korupcije i diskriminacije manjina

TIH najvećim hrvatskim problemom smatra korupciju ‘koja razara sustav i društvo u cjelini, te uništava vjeru da se može živjeti od vlastitog rada i poštenja‘ te tumači kako je ona suštinski problem društva. Iz te institucije tvrde da svakodnevne korupcijske afere, zloupotreba korupcijskih tema za političku promociju, te međusobne političke obračune političkih aktera kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

>>> Fiktivne fakutre: Šest uhićenih zbog izvlačenja više od 106 milijuna kuna

Osvrnuli su se i na potrošnju parlamentarnih političkih stranaka koje su prema financijskim izvještajima,  uz sve privilegije i pogodnosti koje su im osigurane drugim proračunskim stavkama, za telefoniranje i reprezentaciju u 2016. potrošile 18,5 milijuna kuna. TIH ističe i kako su u 2017. građani bili sučeni s ‘korupcijskim aferama, ukazivanjem na sukob interesa, omalovažavanjem političkih institucija prema neovisnim, preventivnim i represivnim tijelima u borbi protiv korupcije, te neučinkovitim pravosudnim sustavom koji sustavno kompromitiraju borbu protiv korupcije‘.

Nalazi Državne revizije se ignoriraju, a političke ili bilo koje druge odgovornosti u suštini nema, zaključuje TIH.

26. travanj 2024 11:25