Aktualno
StoryEditor

Točka na ‘četiri i‘: Valter Flego optužuje HDZ za plagijat slogana kojeg je i sam prepisao

25. Travanj 2019.

U Vodicama danas počinje Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu koje je, prema najavi na stranici Ministarstva gospodarstva, ‘usmjereno na poticanje privlačenja investicija privatnog sektora, stvaranje poticajnog okruženja za poduzetničke aktivnosti te pozicioniranje Hrvatske kao konkurentne, poduzetne i inovativne zemlje‘. U međuvremenu je taj skup brendiran kao preobrazba Hrvatske u zemlju ‘četiri i‘ - zemlju inovacija, investicija, industrije i izvoza.

Na to je reagirao istarski župan Valter Flego, i optužio organizatore za plagijat:

- Vidim da u redovima HDZ-a ima još plagijatora, nije Vaso jedini...‘ - objavio je na svom profilu na Facebooku, priloživši slogan s kojim se kandidira na listi Amsterdamske koalicije za Europski parlament:

- Hrvatskoj treba nova ekonomska paradigma koja počiva na četiri ‘i‘ načela: istraživanju, inovacijama, investicijama i izvozu.

A i nama se ta inflacija slova ‘i‘ učinila poznatom, kao da smo to već vidjeli. I zaista, nakon malo provjere otkrili smo da je sličan slogan koristila SDP-ova Kukuriku koalicija na parlamentarnim izborima 2011. U sklopu Plana 21 spominjalo se - ‘pet i‘: industrija, izvoz, investicije, inovacije i institucije. Dodatna je zanimljivost u tome što je Flegin IDS tada bio u Kukuriku koaliciji.

Pa kako uopće stojimo sa tih četiri - pet ‘i-ova‘? Koliko ulažemo u inovacije znamo prema ulaganjima u istraživanje i razvoj (R&D) i državnim poticajima koji dolaze na kapaljku. Investicije su također bolna točka bez obzira na nešto bolje aktualne brojke, ali ponajprije zbog ulaganja u turističke kapacitete. Onih pravih, proizvodnih, dramatično je malo. Zato smo industriju sveli na hrvatski povijesni minimum, a izvozno orijentirane tvrtke imaju manju podršku javnosti i politike nego otvaranje novog dućana na kojem će se uslikati lokalna klika skupa s državnim vrhom. Dakle, u Vodicama se priprema temeljita rekonstrukcija hrvatske gospodarske agende. Ili je preobrazba prema ‘četiri i‘ ipak samo spretna i dobro plasirana navlakuša za jednokratnu upotrebu; prepisana od Flege ili Kukuriku koalicije - svejedno.

A što se promijenilo u ovih gotovo osam godina? I Valter Flego i Ministarstvo gospodarstva iz starog ‘kukuriku slogana‘ izostavili su petu, a možda i najbolniju točku - institucije.

27. travanj 2024 23:16