Aktualno
StoryEditor

Tokić: Izuzetno je važno da djeca poduzetnika krenu od nule

17. Veljača 2017.

’Strateško planiranje obiteljskog nasljednika kako se to radi’ bio je naziv posljednje panel rasprave Liderove 8. konferencije o obiteljskim tvrtkama.

Pitanje prijenosa vlasništva i upravljanja  u obiteljskim tvrtkama pitanje je opstanka obiteljskih tvrtki. Univerzalno pravilo ne postoji, postoje samo uspješni i neuspješni primjeri. Može li se uopće  izabrati, odgajati i obrazovati najboljeg nasljednika među vlastitom djecom? Je li poželjno potencijalnog nasljednika odabrati iz redova zaposlenika koji nisu članovi obitelji? Na ta pitanja odgovore su probali dati Ilija Tokić, vlasnik najvećeg prodajnog hrvatskog lanac auto-dijelova, Dragan Munjiza, vlasnik konzultantske tvrtke Viktor Jakov (koju je nazvao po sinu), Blaženka Urbanke vlasnica HSM informatike, te njen sin, operativni direktor tvrtke Juraj Urbanke.

>>>Pripremaju se konkretne mjere za pomoć obiteljskim tvrtkama

- Na početku svakog sastanka prvo se podsjetimo da je svim članovima obitelji više stalo jednih do drugih, nego do profita. To je temelj uspjeha našeg poslovnog modela - izjavila je Blaženka Urbanke koja je u šali dodala da se iznenadila koliko su brzo djeca željela preuzeti vlasništvo nad tvrtkom

- Mislim da je izuzetno važno da djeca poduzetnika krenu od nule. Tako u mojoj tvrtki inzistiram da se krene od skladišta - kazao je Tokić.

Munjiza je pak naglasio važnost obrazovanja i praktičnog rada u obiteljskom biznisu, a svi okupljeni su se složili kako je najbolje da budući nasljednik provede jedno vrijeme u nekoj drugoj tvrtki, kod drugog gazde, prije nego započne s radom kod obitelji.

>>>Nemčević: Suradnja obiteljskih tvrtki je poput braka, kompromis je nužan

Svijet će se u sljedećih 20 godina drastično promijeniti. Živimo u kompleksnom, volatilnom i ambivalentnom svijetu koji je na raskrsnici. Zato svijetu trebaju lideri novog kova. Isto vrijedi i za lidere obiteljskih tvrtki – izjavio je Miljenko Cimeša, predsjednik Društva za organizacijsko učenje Hrvatske –  SoL Hrvatska i SoL konzultant. Kao idealnog lidera vidi Yvon Chouinarda, vlasnika Patagonie, obiteljske tvrtke koja proizvodi odjeću. Njegov moto glasi ’profit ne smije biti smisao poslovanja. Ukoliko sve dobro obavite i on će doći’. Po uzoru na Chouinarda moderni lider obiteljske tvrtke trebao bi biti nesebičan, usredotočene svjesnosti, holističke orijentacije, usmjeren prema nadolazećoj budućnosti, otporan i autentičan.

>>>Željko Ledinski: Ako imate dobar proizvod nemojte se bojati tražiti tržište i vani

02. lipanj 2023 00:33