Aktualno
StoryEditor

Trump kaže da će SAD s lakoćom pobijediti u trgovinskim ratovima, Komisija uzrujana

02. Ožujak 2018.

Predsjednik SAD-a Donald Trump jučer je rekao da će od idućega tjedna SAD uvesti carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto, da se zaštite američki proizvođači, premda su dužnosnici Bijele kuće kasnije rekli da se još neki detalji moraju razmotriti, prenosi Hina.

- Kada zemlja (SAD) gubi mnoge milijarde dolara u trgovini s praktički svakom zemljom s kojom posluje, trgovinski ratovi su dobri te ih je lako dobiti, napisao je Trump na Twitteru.

>>>Trumpova najava carina uzdrmala Wall Street

- Na primjer, kad gubite 100 milijardi s nekom zemljom, a ona se pravi pametna, nemojte trgovati više s njom - mnogo dobivamo. To je bar lako!, stoji u Trumpovoj poruci.

Najava carina potaknula je cijene dionica američkih proizvođača čelika i aluminija, pa je tako dionica U.S. Steela poskupila gotovo 6 posto.

Trump vjeruje da će carine sačuvati radna mjesta, no mnogi ekonomisti kažu da utjecaj povećanja za korisnike čelika i aluminija, poput automobilske i naftne industrije, uništiti više radnih mjesta nego što ih stvaraju ograničenja uvoza.

>>>‘Protekcionizam na prvom mjestu’: Trump uveo astronomske carine na uvoz perilica i solarnih ploča

Europska komisija primila je na znanje objave predsjednika SAD-a o dodatnim uvoznim carinama na čelik i aluminij koji EU izvozi u SAD, na što je odmah regirao i Jean-Claude Juncker.

- Umjesto da ponudi rješenje, ovakav potez može samo pogoršati situaciju. EU je već desetljećima bliski saveznik SAD-a u pitanjima sigurnosti. Nećemo sjediti prekriženih ruku dok se našoj industriji nameću nepravedne mjere kojima se ugrožavaju na tisuće radnih mjesta u Europi. EU će reagirati odlučno i razmjerno kako bi zaštitio svoje interese. Komisija će tijekom sljedećih nekoliko dana iznijeti prijedlog protumjera usmjerenih na SAD i usklađenih s pravilima WTO-a kako bi situaciju ponovno dovela u ravnotežu, rekao je Juncker.

>>>SAD uveo preliminarne carine na kineski uvoz aluminijske folije

Povjerenica za trgovinu trgovinu Cecilia Malmström dodala je da je temeljni uzrok problema u ta dva sektora „globalni višak kapaciteta prouzročen proizvodnjom koja se ne temelji na tržišnim potrebama". Također, Malmström smatra da se problem može riješiti samo na izvoru i u suradnji sa zemljama koje su njime najviše pogođene, navodi se u priopćenju.

>>>EU uveo antidampinške carine na uvoz čeličnih cijevi i pipa iz Kine

Analizama koje je Ministarstvo trgovine SAD-a u skladu s odjeljkom 232. američkog Zakona o proširivanju trgovine iz 1962. utvrđeno je da uvoz čelika i aluminija predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a te je preporučeno uvođenje ograničenja u trgovini. No pravi cilj tih mjera zapravo je zaštita domaćih američkih proizvođača od uvozne konkurencije.

09. prosinac 2023 21:47