Aktualno
StoryEditor

Trump svjetskim čelnicima: Visoke carine na uvoz čelika i aluminija ‘bez izuzeća‘

04. Ožujak 2018.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je sa svjetskim čelnicima o svom planiranom povećanju pristojbi na čelik i aluminij i ne razmatra nikakva izuzeća od te mjere, izjavio je u nedjelju ministar trgovine Wilbur Ross.

"Znam da je imao razgovore s nizom svjetskih čelnika", kazao je Ross u intervjuu za ABC-jevu emisiju "This Week".

>>>Svjetske burze pale, prijete trgovinski ratovi i rast kamata; Crobexi porasli više od 1 posto

"Odluka je očito njegova, ali koliko ja znam u ovome trenutku on razgovara o tome prilično općenito. Nisam čuo da navodi određene iznimke", rekao je Ross.

Stope od 25 posto za čelik i 10 posto za aluminij

Trump je najavio u četvrtak visoke carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, uz opasnost da izazove trgovinski rat sa svojim glavnim trgovinskim partnerima, od kojih su neki odmah reagirali.

>>>Nagovještaj inflacije u SAD-u trese tržišta navikla na stvaranje novca

"Objavit ću ih sljedećeg tjedna", rekao je Trump u Bijeloj kući tijekom susreta s američkim proizvođačima čelika i aluminija i dodao da će ti porezi biti dugo primjenjivani.

Američki predsjednik je spomenuo carinske stope od 25 posto za čelik i 10 posto za aluminij, ali nije precizirao na koje se zemlje to odnosi.

Oštra nota Komisije

Europska unija će "oštro i proporcionalno reagirati u obrani svojih interesa", odgovorio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i dodao da će Komisija sljedećih dana predstaviti prijedlog protumjera Sjedinjenim Državama, prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) radi uravnoteženja situacije.

>>>Trump kaže da će SAD s lakoćom pobijediti u trgovinskim ratovima, Komisija uzrujana

Kanadski ministar međunarodne trgovine Francois-Philippe Champagne je upozorio na "neprihvatljivost" mogućih carinskih pristojbi koje odrede Sjedinjene Države.

"Morate obnoviti vaše industrije", rekao je Trump industrijalcima koje je primio i objasnio da jeftini uvoz u Sjedinjene Države uništava američke tvrtke i radna mjesta.

Donald Trump se do 11. travnja treba izjasniti o mjerama na uvoz čelika i do 19. travnja za aluminij.

29. travanj 2024 17:05