Aktualno
StoryEditor

Turska oporba traži poništenje referenduma

18. Travanj 2017.

Turska oporba u utorak je počela s borbom za poništenje referenduma kojim su predsjedniku Tayyipu Erdoganu dane veće ovlasti, dok turska odvjetnička komora i međunarodni promatrači tvrde da je protuzakonit potez izbornog povjerenstva mogao utjecati na rezultate glasanja. Predsjednik Erdogan, čija je pobjeda dovela do dobokih podjela među stanovništvom Turske, kazao je da rezultati nedjeljnog glasovanja stavljaju točku na sve rasprave o tome trebaju li predsjedniku veće ovlasti. Europskim promatračima koji su glasovanje kritizirali poručio je da "moraju znati gdje im je mjesto".

>>> Erdoganova pobjeda polarizirala Tursku

Premijer Binali Yildirim, čija će funkcija prestati postojati nakon što ustavne promjene stupe na snagu, kazao je da će Erdogan biti pozvan da se pridruži vladajućoj Stranci pravde i razvoja čim se objave službeni rezultati, što je znak da vlada ne kani čekati što će biti nakon žalbi oporbe. U skladu s dosadašnjim ustavnim pravilima od predsjednika se tražilo da ostane nepristran te da prekine stranačke političke veze. Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Sadi Guven istaknuo je da su rezultati referenduma važeći, istaknuvši da su omotnice s biračkim listićima bez pečata važeće i da su slični postupci primjenjivani i u prošlosti. No s njim se ne slaže turska odvjetnička komora koja smatra da je takvom odlukom izborno povjerenstvo prekršilo zakon. "Nakon te nezakonite odluke dužnosnici na biralištima dovedeni su u zabludu da je korištenje omotnica s biračkim listićima bez pečata u redu", navodi se priopćenju turske odvjetničke komore.

"Ne žalimo zbog ishoda referenduma, već zbog želje da se prijeđe preko očiglednog i grubog kršenja zakona, što je moglo utjecati na rezultat", stoji u priopćenju.

>>> Francuska: Referendum o smrtnoj kazni isključuje Tursku iz Vijeća Europe

Glavna oporbena stranka - Republikanska narodna stranka, koja je kazala da će se, ako bude potrebno žaliti Europskom sudu za ljudska prava, izvijestila je da će u utorak Središnjem izbornom povjerenstvu uputiti i službenu žalbu kojom će zatražiti poništenje referenduma. Turski ministar za europske poslove Omer Celik napao je "politički motivirane komentare protiv odluke Središnjega izbornog povjerenstva da se omotnice s biračkim listićima bez pečata smatraju važećima". Kazao je da se Turska drži snažnoga zakonskog okvira i transparentnosti pri održavanju izbora.

Austrijska članica promatračke misije Vijeća Europe Alev Korun smatra da je na nedjeljnom referendumu u Turskoj bilo do 2,5 milijuna sumnjivih glasačkih listića, što je skoro dvostruko više od razlike kojom je Erdogan pobijedio.

07. prosinac 2022 01:31