Aktualno
StoryEditor

Tusk: Trump je ‘egzistencijalna prijetnja‘ EU

01. Veljača 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, svojeg je imenjaka Trumpa nazvao egzistencijalnom prijetnjom Europskoj uniji u otvorenom pismu koje je poslao predstavnicima 27 zemlja članica, prenosi Independent.

Tusk je Trumpa svrstao u kategoriju "najvećih izazova za Europu", zajedno s administracijama Rusije i Kine te islamskim ekstremistima.

Uoči sastanaka europskih političkih lidera na Malti, zakazanom za idući tjedan, Tusk je pozvao i na političku solidarnost ocijenivši da asertivna Kina, agresivna Rusija, teror i anarhija na Bliskom istoku, ali i zabrinjavajuće deklaracije nove američke administracije, predstavljaju ozbiljnu ugrozu budućnosti Europe.

"Dezintegracija Europe"

- Promjene u Washingtonu stavljaju Europsku uniju u vrlo tešku poziciju. Ta administracija dovodi u pitanje 70 godina građenu američku vanjsku politiku - rekao je.

- Dezintegracija Europe pojedinim zemljama neće vratiti nekakvu mitsku suverenost, već će ih učiniti ovisnima o supersilama, poput SAD-a i Rusije - upozorio je.

Oklijevanje britanske premijerke Therese May da osudi Trumpovu politiku zabrane ulaska imigranata muslimanske vjeroispovijesti u SAD Tusk nije spominjao, ali je u tom kontekstu pozvao na jačanje integracijskih procesa unutar EU.

- Samo ujedinjeni možemo biti u potpunosti slobodni. Moramo, stoga, poduzeti odlučne i spektakularne korake da bismo integraciju Europe podignuli na najviši nivo - poručio je šef Europskog vijeća.

08. prosinac 2022 07:53