Aktualno
StoryEditor

Tvrtka Pervanovo preuzima Furnir Otok

05. Rujan 2018.

Tvrtka Pervanovo, u vlasništvu švedskog poduzetnika Darka Pervana, preuzima tvrtku Furnir Otok, izvijestili su u srijedu iz tvrtke Pervanovo.

"Cilj akvizicije je osigurati dovoljne količine visokovrijednog furnira za rastuću proizvodnju novih podnih obloga Woodura", navodi se u priopćenju Pervanova.

>>>Jozo Kalem prodao tvrtku Tehno-drvo Šveđaninu Darku Pervanu

Kako se doznaje, ugovor o kupnji tvrtke Furnir Otok, čiji je osnivač i vlasnik Jozo Jović, sklopljen je prošli tjedan, a završetak preuzimanja očekuje se tijekom ovog mjeseca.

Iz Pervanova ne iznose vrijednost te akvizicije, a napominju kako je to dio investicijskog ciklusa Pervanovo grupe u kojem u prvoj fazi (do 2021. godine) planiraju uložiti ukupno 180 milijuna eura, od čega oko dvije trećine u Hrvatsku.

Pervanovo je 2016. preuzelo tvrtku Tehnodrvo, koja je preimenovan u Bjelin, s tvornicama u Ogulinu i Bjelovaru, a najavljuje i preimenovanje tvrtke Furnir Otok u Bjelin Otok te nesmetani nastavak opskrbe furnirom postojećih partnera.

Tvornice u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku će biti komplementarne, a proizvodnjom parketa, lamela za troslojni parket, peleta, briketa, masivnih ploča te furnira za podove i namještaj, dobit ćemo najveći stupanj iskorištenja sirovine hrasta, ističu iz tvrtke Pervanovo.

"Cilj Pervanovo grupe je postati najveći proizvođač hrastovog furnira u Europi za primjenu u proizvodnji podova. Furnirom ćemo prvenstveno opskrbljivati tvornice Woodure unutar grupe u Švedskoj i Hrvatskoj, ali isto tako dio će biti plasiran i partnerima, nositeljima licenci koji će investirati u proizvodnju Woodure", navodi se u priopćenju.

Podsjećaju i da su u tvornici u Ogulinu, gdje su proveli restrukturiranje poslovanja i proizvodnje, povećali proizvodnju s 400.000 četvornih metara na dva milijuna kvadrata godišnje. Investirali su i u proširenje industrijskog zemljišta s postojećih 150.000 na 470.000 četvornih metara gdje će biti smještena najveća tvornica podnih obloga Woodura i radovi su već u tijeku, a najavljuju da će u Bjelovaru nova tvornica biti završena do kraja ove godine.

>>>Bjelin kupio zemljište za gradnju novoga pogona u kojem kani zaposliti 400 ljudi

Iz Pervanova ističu da je u švedskom Vikenu sestrinska tvrtka Valinge instalirala i pokrenula high tech proizvodne linije kapaciteta sedam milijuna četvornih metara proizvoda baziranih na tehnologiji drvenog praha kao što su Woodura, Nadura i Flexidura. "U Hrvatskoj će nova tvornica Woodure biti gotova u 2020. s kapacitetom od šest milijuna četvornih metara. Ukupni kapaciteti grupe do 2021. će iznositi oko 15 milijuna četvornih metara, uključujući i tradicionalni troslojni parket. Kroz nekoliko godina Pervanovo grupa će postati jedna od vodećih kompanija u proizvodnji drvenih podova u Europi. Ukupna investicija ove prve faze iznosi oko 180 milijuna eura, od kojih će se jedna trećina uložiti u Švedsku, a dvije trećine u Hrvatsku", navodi se u priopćenju.

Furnir Otok je jedna od najmodernijih tvornica furnira u Europi i sada proizvodi oko 7,5 milijuna kvadrata furnira godišnje, a iz Pervanova ističu kako je cilj u bliskoj budućnosti podići kapacitet na 15 milijuna kvadrata, a u drugoj fazi investirati u još jednu liniju koja će omogućiti kapacitet od 20 milijuna kvadrata.

"Ovom akvizicijom osigurati će se velike količine visokokvalitetnog furnira koja će biti dovoljna da se zamijeni oko 25 posto proizvodnje troslojnog parketa u Europi s takozvanim ‘zelenim eco-friendly‘ drvenim podovima", ističe u priopćenju uz ostalo Darko Pervan, osnivač i predsjednik uprave Pervanovo Invest AB sa sjedištem u Švedskoj.

Osnivač i dosadašnji vlasnik tvrtke Furnir Otok Jozo Jović ističe kako će Pervanovo grupa "dati Furnir Otoku priliku za veći rast i snažnije pozicioniranje na tržištu".

>>>Pervan vs. Florian – Bitka za Vukovar

"Pervanovo grupa, sa sjedištem u Švedskoj, 2004. krenula je investirati u Hrvatsku preko svoje krovne tvrtke za Hrvatsku Pervanovo d.o.o. sa sjedištem u Dubrovniku. Do sada smo uložili više od milijardu kuna u turizam, nekretnine i drvoprerađivačku industriju te nakon akvizicije Furnir Otoka d.o.o. zapošljavamo oko 830 ljudi u Hrvatskoj", izjavio je Stjepan Vojinić, CEO Pervanova d.o.o. i direktor svih aktivnosti Pervanovo grupe za Hrvatsku.

 

28. svibanj 2022 02:08