Poslovna scena
StoryEditor

EOS Grupa ostvarila najbolje rezultate u povijesti

26. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

EOS Grupa sa sjedištem u Hamburgu zabilježila je uspješne rezultate u financijskoj godini 2015/16. EBT u iznosu od 181,4 milijuna eura premašio je prošlogodišnje rezultate. Međunarodna tvrtka specijalizirana za naplatu potraživanja uspjela je povećati prodaju na 596,1 milijun eura.

- Postigli smo najbolje rezultate do sada u povijesti. Ovaj uspjeh možemo zahvaliti našem sustavnom fokusiranju na našu glavnu djelatnost, a to je pružanje visokokvalitetnih usluga iz područja upravljanja potraživanjima, komentira Hans-Werner Scherer, Predsjednik Uprave EOS Grupe.

Uprava je opet uložila velika sredstva u otkup potraživanja i naročito je uspjela povećati produktivnost obrade potraživanja.

- To znači da smo postavili čvrste temelje za budućnost, govori Scherer.

Osim toga, ovo izvanredno poboljšanje rezultata u odnosu na prošlu godinu postignuto je i kroz prihode od prodaje udjela Grupe u ovlaštenoj tvrtci za davanje poslovnih informacija Bürgel.

Pregled ključnih brojki:

2015/16 2014/15
Prodaja  (EUR milijun) 596.1 566.9
EBITDA (EUR milijun) 173.8 157.1
EBT (EUR milijun) 181.4 125.8

U cilju ostvarenja daljnjeg rasta, EOS se sustavno fokusira na mogućnosti koje nudi digitalizacija. U tu svrhu Grupa će uložiti do 100 milijuna eura u digitalnu transformaciju i tehnologiju. Trenutačno se u Njemačkoj razvija novi softver za naplatu potraživanja, a Njemačka je i dalje najvažnije  tržište za EOS Grupu s 46,1 posto tržišnog udjela. Produktivnost bi se trebala još više povećati pomoću ovog novog glavnog sustava vođenog podacima.

- Tako ćemo osigurati da smo i dalje tržišni lider u produktivnosti i uspješnosti, objašnjava Scherer.

U financijskoj godini 2015/16 ukupna prodaja u Njemačkoj iznosila je 274,9 milijuna eura odnosno 5,4 posto u odnosu na prošlu godinu.

U Zapadnoj Europi EOS je s ukupnom prodajom od 123 milijuna eura ostvario povećanje od 19,9 posto u usporedbi s prošlom godinom. Jačanju je pridonio organski rast kod pojedinih tvrtki u vlasništvu EOS Grupe te preuzimanje pružatelja usluge naplate potraživanja švicarskog Alphapaya. Gotovo sve zemlje Istočne Europe uspjele su povećati prodaju. Rumunjska, Slovačka i Češka Republika naročito su postigle bolje rezultate u usporedbi s prošlom godinom. Podružnice tvrtke u Istočnoj Europi ostvarile su ukupnu prodaju od 108,1 milijun eura. To predstavlja povećanje od 12 posto u usporedbi s prošlom godinom. U Sjevernoj Americi EOS Grupa nije uspjela održati vrlo dobar rezultat iz prošle godine i bilježi pad od 6,1 posto na 78 milijuna eura. Jedan od glavnih razloga tomu je opadajući trend naplate potraživanja za državne studentske kredite.

26. travanj 2024 02:03