Poslovna scena
StoryEditor

Evo kako je Tim Cook objasnio slabije rezultate Applea

27. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Tim Cook, predsjednik Uprave Applea, podlegao je klasičnoj taktici preusmjeravanje pažnje u komunikaciji poslovnih rezultata u drugom kvartalu – okrenuo se sektoru Usluga koji je jedini uspješno prošao drugi fiskalni kvartal tog tehnološkog giganta. No, Usluge čine samo 12 posto od ukupnih prihoda i nisu pomogle u preokretanju cjelokupnog izvješća s prihodima manjim za 13 posto, što je prvi pad prihoda u 13 godina.

- Prihodi u Appleovom drugom kvartalu pali su u svim regijama, osim u Japanu, dok su prihodi od prodaje iPhonea pali za 18 posto, a iPada za 19 posto u godišnjoj usporedbi. Apple je ujedno najavio očekivane prihode od 41 do 43 milijarde dolara za treći fiskalni kvartal što je značajno manje od postojećeg konsenzusa od očekivanih 45,4 milijarde dolara. U slučaju da se dogodi pad prihoda na 42 milijarde dolara, bit će to minus od 15 posto u usporedbi s godinom ranije. Također, proizvodi kao što su Apple TV, Apple Watch, Beats i drugi, zabilježili su minus od 50 posto u usporedbi s istim kvartalom što pokazuju ozbiljan pad potražnje, odnosno loš indikator za budući rast – pojašnjava rezultate Peter Garnry, rukovoditelj sektora za dionice u Saxo banci.

Na konferencijskom pozivu tijekom objave rezultata, Cook je naglasio da je snažan dolar iz Hong Konga (HKD) glavni razlog za minuse iz Kine, no to je samo loš izgovor za stvarni razlog, odnosno činjenicu da kineski proizvođači mobitela mogu proizvesti kvalitetne telefone za upola cijene, smatra Garnry.

- Apple je ujedno u svom izvješću poslao i snažnu poruku. Naime, značajno će povećati program povrata kapitala, s 50 milijardi dolara što je zapravo znak da vide ograničeni prostor za kapitalna ulaganja (capex) i s time povezan rast – smatra prvi analitičar za dionice u  danskoj investicijskoj banci.

Zabrinjavajuće je, dodaje, da je Apple odlučio poboljšati svoju poziciju povlačenjem kapitala, umjesto poreznog stimulansa povlačenjem gotovine iz država izvan SAD-a te će time ograničiti svoju buduću fleksibilnost, u slučaju nastavka pogoršanja EBITDA-a.  Čini se da je Apple odlučio žrtvovati dugoročnu fleksibilnost na račun optimizacije kratkoročne porezne stope, što je vrlo čest primjer u današnjem poslovanju brojnih tvrtki, zaključuje Garnry iz Saxo banke.

25. lipanj 2022 01:27