Poslovna scena
StoryEditor

Ina potvrdila povlačenje iz istraživanja u Iranu

08. Svibanj 2013.

Hrvatska naftna kompanija INA potvrdila je danas da se prošle godine povukla iz projekta istraživanja na bloku u Iranu, a za razdoblje u kojem će međunarodne mjere ograničenja protiv Irana biti na snazi.

- Od trenutka kada su na snagu stupile međunarodne mjere ograničenja, INA je konstantno poduzimala značajne korake kako bi bila u skladu s režimom sankcija u odnosu na svoje investicije u Iranu. Od 2011. godine INA nije provela nijednu od ugovorenih aktivnosti te se 2012. godine povukla iz projekta za razdoblje u kojem će restriktivne mjere protiv Irana biti na snazi - naveli su iz Ine u odgovoru na upit o povlačenju s projekta istraživanja na području bloka Moghan - 2.

Ina je u travnju 2008. godine s Iranskom nacionalnom naftnom kompanijom (NIOC) Ugovor o istraživanju na području bloka Moghan - 2, a vijest o Ininom povlačenju s tog projekta objavila je iranska novinska agencija Mehr News Agency uz napomenu da je bila riječ o poslu vrijednom oko 141 milijun američkih dolara.

Inače, INA je ugovor bila potpisala nakon natječaja koji je NIOC bio raspisao u veljači 2007. kada je pozvala strane kompanije da se prijave za ponuđenih 17 istražnih blokova. INA se natjecala za jedan od tih blokova, za Moghan - 2, u sjevero-zapadnom dijelu Irana, u Kaspijskoj regiji uz granicu s Azerbejdžanom.

Primarni cilj tog projekta je bio otkriće novih zaliha ugljikovodika kroz ugovor o pružanju usluga s NIOC-om, a njime se predviđalo da u slučaju otkrića komercijalnih zaliha ugljikovodika ukupno trajanje ugovora Ine i NIOC-a bude 25 godina, pri čemu bi INA bila operator za istražne i razradne radove, dok bi NIOC preuzeo poslove operatora u fazi proizvodnje.

06. prosinac 2022 18:17