Poslovna scena
StoryEditor

Na dulji rok poslovanje će obustaviti dvije Pripuzove tvrtke

17. Travanj 2012.

Nakon današnjeg sastanka predstavnika C.I.O.S. grupe s članom uprave tvrtke Montcogim-plinare, koncesionarom za distribuciju plina čini se da će zbog zatvaranja plinovoda u Južnoj industrijskoj zoni na dulji rok svoje poslovanje morati obustaviti baš C.I.O.S.-ove dvije tvrtke.

C.I.O.S. predvođen Petrom Pripuzom i direktoricom sisačkih tvrtki CIAL i Felis Produkti Tonkom Pripuz sastanak je održao s članom uprave plinare Mariom Mihovilićem.

One su u tom kompleksu daleko najveći potrošači s oko 1,2 milijuna kubičnih metara plina godišnje. Dovod plina zatvorio je dosadašnji distributer CMC Sisak, kao nasljednik tog sustava instaliranog još za vrijeme bivše Željezare Sisak, a prekid isporuke objašnjen je narušenim sigurnosnim razlozima. Prema riječima Tonke Pripuz, gradski koncesionar Montcogim, na kojeg se sad obrušio u svojoj ‘poslanici‘ i gradonačelnik Siska Dinko Pintarić, ne želi u sadašnjoj situaciji preuzeti distribuciju plina u Južnoj zoni. Naime, njihovi su stručnjaci ispitivanjem plinske mreže ustanovili stotinjak mjesta na kojima plin već tko zna koliko dugo nekontrolirano istječe pod zemljom. Posebno je zabrinjavanjuće stanje plinovoda kod već zastarjele mjerno-regulacijske stanice, koju takvu Montcogim ni ne želi preuzeti iz sigurnosnih razloga. Umjesto toga, kaže Tonka Pripuz, Montcogim tvrdi da je nastavak opskrbe plinom svih dosadašnjih korisnika u Južnoj zoni moguć samo nakon izgradnje nove mjerno-regulacijske plinske stanice, a što bi uz investiciju od preko dva milijuna kuna trajalo od šest do deset tjedana!

- Vjerujemo Montcogimovom nalazu i ne možemo se buniti protiv sigurnosnih mjera, ali zašto se svih proteklih godina nije vodilo brigu o održavanju te plinske mreže, i zašto se Grad tek sad putem gradonačelnikovog pisma svim stranama oglasio, umjesto da je inzistirao na rješavanju tog i drugih neriješenih imovinsko-pravnih pitanja vezanih za komunalnu infrastrukturu u Južnoj zoni. Naš dio plinovoda koji smo sami financirali za naše potrebe je sasvim nov i nije rizičan, ali ispada da smo svi mi koji smo ovamo došli kao investitori zapravo bili od prvog dana obmanuti obećanjima da će se sve riješiti, kazala je Tonka Pripuz. 

Drugo njeno pitanje je tko će snositi štetu koja će nastati iz prekida poslovanja ljevaonice otpadnog aluminija CIAL i ljevaonice čeličnih odljevaka Felis Produkti, čijih će ukupno 120 radnika morati na prisilni godišnji odmor, i vjerojatno na čekanje. 

- Pitanje je i kako ćemo sad ispoštovati dva ugovora za isporuku važnih čeličnih odljevaka za tri novogradnje za Brodosplit, i tko će nadoknaditi štetu i mogući daljnji gubitak tih poslova zbog ovog zastoja u našem poslovanju, a u čemu smo mi, kao i neke druge tvrtke u susjedstvu, nedužne žrtve, kaže Tonka Pripuz, usput se pitajući tko je čitavo vrijeme pokrivao gubitke plina koji je očito istjecao godinama. 

S druge strane, sisački gradonačelnik Pintarić u ponedjeljak se, reagirajući na iznenadni potez CMC-a, oglasio u maniri nekadašnjih partijskih komesara, i u svom proglasu kazao: ‘U svjetlu navedenih činjenica, obraćam se prije svega vlasnicima gospodarskih subjekaa koji u svome poslovanju koriste plin: gospodo vlasnici, prestanite se nadmudrivati i igrati sa sudbinama radnika koji rade u vašim poduzećima, a čija poslovna aktivnost prestaje danom prestanka isporuke plina! Sjednite za stol s distributerom i učinite ono što je vaša obveza kao vlasnika poduzeća- smjesta iznađite odgovarajuće rješenje opskrbe plinom kako bi se osiguralo daljnje funkcionoranje privrednih subjekata na području Južne industrijske zone! To je vaš posao, gospodo!!‘ - kaže Pintarić, kojem kao da nitko nije rekao da se radi o narušenoj sigurnosti, na čemu mogu raditi samo ovlašteni subjekti, te da se ovdje ne radi o zatvaranju plina zbog nepodmirenih računa. 

No, Pintarić se u istom pismu obraća i drugoj strani, pa kaže: ‘Također se javno obraćam i vlasniku Montcogim plinara koji je koncesionar za distribuciju plinom na području Grada Siska: gospodo vlanici, prestanite se ponašati kaod netko kome Grada Sisak nešto duguje! Jer, vi dugujete Gradu Sisku, a ne on vama! Dužni ste ovom Gradu odmah dogovoriti nastavak isporuke plina na području industrijske zone, jer vaša pasivnost tjera moje sugrađane- koji teško i pošteno rade- na cestu! Dosta je ispraznih sastanaka. Uhvatite se posla i prestanite se igrati sudbinom ovog Grada, jer ste i vi njegov dio, i u dobru i u zlu!‘ - završava gotovo u Kerumovom stilu Pintarić.

Druga posebno značajna kolateralne žrtva ove situacije je Applied Ceramics, koji je svojom sofisticiranom proizvodnjom alumina keramičkih dijelova za strojeve koji proizvode mikročipove postao nezaobilazan partner i dobavljač svjetskim divovima poput Intela, AMD-a, IBM-a, TSMC-a, NEC-a, Microna, Toshibe, Sonyja, Samsunga, Hitachija, Philipsa, Infineona, Boscha i drugih. Prema riječim direktora Mladen Peleša, glavna peć za petodnevni ciklus sinteriranja aluminijevog oksida stoji već dva dana bez plina, i sad se već otvara ‘plan B‘ koji znači slanje dijela radnika na godišnji odmor, dok se situacije ne riješi. 

- Jedan od razloga zbog kojih smo nabavili i instalirali tu peć za sinteriranje u Sisku je bila vjera u stabilnu dobavu energenata, jer vlastitom smo proizvodnjom izbjegli transport takvih gotovih sinteriranih elemenata iz našeg matičnog pogona u Fremontu u Silicijskoj dolini u Kaliforniji, i time smo ovdje zaposlili domaću radnu snagu na visokosofisticiranoj proizvodnji isključivo za izvoz, i sad je i to stalo, ali ne našom krivnjom. Više ćemo znati o tome što nas čeka nakon sutrašnjeg sastanka s direktorom CMC-a na odlasku Joachimom Knospeom, zaključio je Mladen Peleš. Je li se što u međuvremenu dogodilo na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, naši sugovornici još nisu imali informacija.

20. travanj 2024 04:34