Poslovna scena
StoryEditor

Nakon ‘dubinskog pregleda‘: Panasonic neće povećati vlasnički udio u Gorenju

11. Studeni 2016.

Panasonic neće povećati svoj vlasnički udio u Gorenju u kojemu trenutno ima oko 12 posto dionica, objavila je u četvrtak japanska korporacija koja je od srpnja provodila dubinski pregled poslovanja slovenskog proizvođača kućanskih aparata.

"Nakon obavljenog dubinskog pregleda i uvažavajući sve relevantne čimbenika kao što su prilike na tržištu, trenutna vlasnička struktura Gorenja i analizu rezultata pregleda, zaključili smo da Panasonic u ovom trenutku ne može nastaviti na aktivnostima povećanja vlasničkog udjela, niti s postupkom preuzimanja", navela je ta japanska kompanija u priopćenju.

Zbog odluke Panasonica, ali i očekivanja najnovijih rezultata poslovanja Gorenja, trgovanje dionicama Gorenja na Ljubljanskoj burzi u četvrtak je privremeno obustavljeno.

Kasnije je Gorenje objavilo da je na razini cijele grupe u prvih devet mjeseci ove godine zabilježilo 900,9 milijuna eura prihoda od prodaje, dok je čista dobit od 4,1 milijuna eura mnogo bolji rezultat u odnosu na gubitak od 6,9 milijuna eura u istom lanjskom razdoblju.

"Prema dobivenim narudžbama, ocjenjujemo da ćemo u zadnja tri mjeseca ove godine postići najvišu kvartalnu prodaju u ovoj godini, te prihode od 340 do 350 milijuna eura", navela je u priopćenju uprava Gorenja.

Dionice Gorenja rasle su od srpnja ove godine, kada je objavljeno da Panasonic razmišlja o preuzimanju koncerna, a da je to ostvareno bila bi to jedna od najvećih stranih investicija u slovensku industriju do sada.

19. travanj 2024 05:47