Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Kada direktor ne smije slušati vlasnika

23. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Uprava TLM Aluminiuma zabranila je ulazak u tvrtku novom vlasniku i tako si vjerojatno potpisala skorašnji otkaz, no možda se spasila gorih sankcija da je povukla tražene poteze, štetne za tvrtku u predstečajnoj nagodbi – isplatu novca tvrtkama na Djevičanskim otocima i kupnju luksuznih automobila ‘gazdi‘.

Ovaj slučaj poslužio nam je kao povod za tekst u novom broju Lidera o tome kada direktor ne smije slušati vlasnika o čemu možete čitati iz pera Matilde Bačelić.

Patentiranje proizvoda skupo je i komplicirano. Zato se poduzetnicima ono isplati samo onda kad imaju viziju i znaju što time mogu dobiti te koje su prednosti (ili nedostaci) patenta u odnosu na klasični trgovački ugovor. Primjerice, kad je Vjekoslav Majetić iznio procjenu vrijednosti Dokinga pet puta veću od prihoda, mnogi nisu odmah shvatili da je u tvrtkinu vrijednost uračunat i njezin intelektualni kapital, što je institut koji se kod nas rijetko i premalo poštuje, piše Darija Tabulov Truta.

Donosimo i razgovore s Mislavom Blažićem, predsjednikom Uprave PBZ Carda, te Stipom Luetićem, investicijskim savjetnikom Splitske banke. Pišemo i o TPK - Zavodu za energetsku i procesnu opremu, tvrtki koja pruža usluge osiguranja kvalitete u proizvodnji, montaži i održavanju strojarske opreme i pogona, a uspjeh duguje kvaliteti usluge, izvrsnom kadru i realnom planiranju.

U bloku iz svijeta možete čitati o Finskoj nakon izbora gdje se novi premijer zauzima za zamrzavanje plaća i rezove, kao i o predstojećim izborima u Velikoj Britaniji gdje će se glavna bitka voditi između aktualnog premijera Davida Camerona i šefa laburista Eda Milibanda.

Uz novi broj Lidera donosimo i poseban prilog Najbolji osiguravatelji.

25. travanj 2024 05:44