Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Potraga za hrvatskim prioritetom broj 1

09. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Da ste predsjednik Vlade, što bi vam bio prioritet broj 1? Ovo pitanje poslali smo na 200 adresa hrvatskih ‘opinion makera‘. Dobili smo 69 odgovora.

Rezanje državnih troškova prioritet je za hrvatski gospodarski oporavak. Stezanje remena podrazumijeva i temeljitu poreznu reformu, a izdvojili smo nužnu potporu poduzetnicima, osobito izvozu i investicijama. Takav pothvat može napraviti samo stručna vlada u kojoj ne bi sjedili politički poslušnici, već kompetentni, hrabri i nedodirljivi ljudi. To je sažetak Liderova velikog istraživanja među hrvatskim ‘opinion makerima’ o kojem u novom broju piše Jasmina Trstenjak.

Saborski sustav za glasovanje neuspješno se uvodi već godinama, a i najnovija oprema ima probleme. U Saboru su sretni što za kvar novog sustava za elektroničko glasovanje nisu krivi zastupnici, a najniža natječajna cijena od 1,7 milijuna kuna bit će plaćena tek kada dobavljači otklone probleme. Dotad se i dalje glasuje ručno, piše Biljana Bašič.

Mistarstvo financija u dva je navrata pokazalo zavidnu razinu transparentnosti - kada je objavilo listu poreznih dužnika i kada je objavilo listu tvrtki koje ne isplaćuju plaće radnicima. Tada su na tapeti bili neki tamo drugi. Sada kad je na redu država Ministarstvo je na svojoj internetskoj stranici postavilo tek ‘Upit o plaćanjima iz državnog proračuna po dobavljačima‘ gdje za svaki upit morate znati OIB tvrtke. Gordana Gelenčer kroz upit je ‘provukla‘ dio tvrtki sa liste poreznih dužnika i otkrila nekoliko dužnika koji su ujedno i dobavljači. Kako je to moguće?

Jean-François Mazaud, direktor privatnog bankarstva Société Généralea, u razgovoru za Lider ističe da privatno bankarstvo ne poznaje tipičnoga klijenta, te da podrazumijeva potpunu brigu o imovini klijenta, kao i individualno skrojene financijske proizvode, usluge i rješenja.

U novom broju pišemo i o tvrtki Ramtech koja je razvila prvi mobilni laboratorij za asfalt u svijetu, o problemima jednog od najvećih svjetskih maloprodajnih lanaca Tesca, a otkrivamo i što stoji iza odlaska jednog od najpoznatijih fondovskih menadžera El Eriana iz PIMCO-a.

25. travanj 2024 08:11