Poslovna scena
StoryEditor

Novi izvršni direktor UniCredit banke Francuz Jean-Pierre Mustier

30. Lipanj 2016.

Uprava talijanske banke UniCredit jednoglasno je za novog izvršnog direktora izabrala francuskog bankara Jeana-Pierrea Mustiera, koji će tu dužnost preuzeti idućeg mjeseca, priopćeno je u četvrtak iz tog zajmodavca. Odluka je donesena na izvanrednom sastanku a Mustier će dužnost preuzeti 12. srpnja i time zamijeniti Federica Ghizzonija. Navodi se u priopćenju najveće talijanske banke po imovini, inače vlasnice Zagrebačke banke.

Za 55-godišnjeg Mustiera imenovanje na čelnu dužnost u UniCreditu predstavlja svojevrstan veliki povratak, napominje Reuters, navodeći da je francuski bankar svojedobno u matičnoj zemlji bio kažnjen zbog trgovanja povjerljivim informacijama.

Mustier je u francuskom Societe Generaleu i u UniCreditu bio na čelu odjela investicijskog bankarstva. U UniCredit je došao 2011. godine, gotovo dvije godine nakon što je otišao iz SocGena.

U UniCreditu čeka ga težak zadatak, konstatira Reuters, podsjećajući da su cijene dionica talijanske banke pale više od 30 posto od Ghizzonijeve najave odlaska s dužnosti pod pritiskom nezadovoljstva dioničara lošim rezultatima poslovanja. Profitabilnost UniCredita slabija je od one glavnih konkurenata, ima više loših zajmova i slabiju bilancu, napominje Reuters.

Mustier planira dovesti novi tim talijanskih bankara koji će mu pomoći u radikalnom preustroju UniCredita i podizanju stope temeljnog kapitala na 12,5 posto, sa sadašnjih 10,5 posto, kazao je Reutersu upućeni izvor.

Izvor procjenjuje i kako će novi izvršni direktor UniCredita nastojati prodati dijelove poslovanja, poput lokalne online banke Fineco, poljskog Pekaoa i tvrtke za upravljanje imovinom Pioneer, ali da to neće vrijediti i za njemački ogranak HVB. Među prioritetima neće biti ni prodaja turskog ogranka talijanskog bankovnog diva, smatra taj izvor.

22. svibanj 2022 15:17