Poslovna scena
StoryEditor

Tržišta Južne Amerike i Rusije "ubijaju" General Motors

24. Travanj 2015.

General Motors (GM) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s nižom dobiti nego se očekivalo uslijed slabe prodaje u Južnoj Americi i Rusiji te viših poreza, izvijestila je ta američka automobilska kompanija.

Neto dobit te kompanije u prvom tromjesečju iznosila je 945 milijuna dolara ili 86 centi po dionici, dok su analitičari očekivali 97 centi. U istom razdoblju lani GM je poslovao sa svega 125 milijuna dolara dobiti, a tako niska dobit rezultat je pritisaka troškova povezanih s opozivom vozila zbog grešaka u proizvodnji.

Prihodi kompanije pali su za 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 35,7 milijarde dolara, što je ispod 37,6 milijarde dolara koliko su očekivali analitičari. Prodaju su pogodili manji volumeni prodaje u Brazilu i Rusiji, kao i slabljenje valuta u Južnoj Americi u odnosu na američki dolar.

- Jasno je da se makroekonomsko okruženje u Južnoj Americi, prije svega u Brazilu, pogoršalo, čak i u odnosu na naša očekivanja, kazao je financijski direktor General Motorsa Chuck Stevens.

Dodao je kako vodeći američki proizvođač automobila smanjuje broj radnih mjesta, a skratit će i proizvodne smjene u tvornicama u Brazilu, čime će generirati oko 200 milijuna dolara ušteda godišnje. GM je u prvom tromjesečju izgubio 214 milijuna dolara u Južnoj Americi. GM je u ožujku najavio i da će zatvoriti rusku tvornicu automobila, a zbog pada potražnje na ruskom tržištu povući brand Opel.

03. svibanj 2024 13:24