Poslovna scena
StoryEditor

Željko Žderić osuđen na šest mjeseci zatvora

18. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Željko Žderić osuđen je na šest mjeseci zatvora za pretvorbu splitske tvrtke GP Konstruktor, dok su ostali čanovi tadašnjeg Upravnog odbora tvrtke, Josip Kuzmanić (53), Berislav Bašić (56) i Ivica Mladineo (59) osuđeni na uvjetne kazne - šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

Rezultat je to suđenja kojeg je sutkinja Ivana Bilušić provela u nešto više od pola godine, dok je sudska istraga prije toga trajala skoro cijelo desetljeće, piše slobodnadalmacija.hr. Sutkinja Bilušić nije imala nikakvih dvojbi - poručila je optuženima da su nezakonito gurnuli GP Konstruktor u stečaj, a svu imovinu i radnike prebacili na Konstruktor inženjering koji je potom privatiziran fiktivnim pravnim poslovima. Da su radili po zakonu, naglasila je, dionice GP Konstruktora završile bi u rukama radnika.

- Dužnost vam je bila štititi društveni kapital GP Konstruktora. Iako je Fond za privatizaciju bio neaktivan kada je pretvorba GP Konstruktora u pitanju, imali ste zakonskih mogućnosti tu pretvorbu provesti. Sve transakcije koje ste vi proveli, međutim, možda su bile zakonom dopuštene, ali su bile simulirane, od početka ste željeli da sve dionice dobije Konstruktor inženjering i da prekinete sve veze s GP Konstruktorom - naglasila je sutkinja.

22. travanj 2024 11:05