Tržište kapitala
StoryEditor

Brexit izbrisao više od 3.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica

29. Lipanj 2016.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica nadoknadile dio velikih gubitaka od prethodna dva dana jer su se ulagači ponešto smirili nakon šoka izazvanog odlukom Britanaca o napuštanju Europske unije.

Dow Jones ojačao je 269 bodova ili 1,57 posto, na 17.409 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,78 posto, na 2.036 bodova, a Nasdaq indeks 2,12 posto, na 4.691 bod.

Svjetska su se tržišta u utorak smirila, nakon što je u prethodna dva dana zbog odluke Britanaca o napuštanju Unije izbrisano više od 3.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica.

- Počinje se pričati o tome da će izlazak Britanije možda potrajati duže nego što se mislilo, a možda i utjecaj toga na američko tržište neće biti tako velik kao što su se ulagači plašili, kaže Rick Meckler, predsjednik tvrtke LibertyView Capital Management.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu su najviše, 2,6 posto, skočile dionica u energetskom sektoru jer su se oporavile cijene nafte.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak o blažem usporavanju američkog gospodarstva nego što se mislilo. Prema trećoj procjeni, bruto domaći proizvod SAD-a porastao je u prvom tromjesečju 1,1 posto, više od prethodno procjenjenih 0,8 posto.

To je sporije u odnosu na 1,4-postotni rast u četvrtom lanjskom tromjesečju, no niz novih podataka ukazuje da je u drugom ovogodišnjem kvartalu rast ubrzan.

- Ti su podaci podsjetili ulagače da je američko gospodarstvo u dobroj formi, pa su ponešto splasnula strahovanja u vezi ‘Brexita‘, kaže John Traynor, direktor u fondu People‘s United Wealth Management.

Smirivanje tržišta zahvaljuje se i nadi ulagača da će se američka središnja banka zbog ‘Brexita‘ i poremećaja na tržištima suzdržati od povećanja kamata.

Nadaju se, također, da će velike središnje banke u svijetu koordiniranom akcijom odgovoriti na poremećaje, a neke i dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na splašnjavanje strahovanja ulagača ukazuje i jučerašnji pad VIX ‘indeksa straha‘ Čikaške burze opcija za 21 posto, što je njegov najveći dnevni pad od 2011. godine, pri čemu je skliznuo na razine od prije odluke o ‘Brexitu‘.

Prošloga petka, kada su objavljeni podaci o referendumu u Britaniji, taj je indeks skočio 49 posto, na 25,7 bodova, najvišu razinu u četiri mjeseca.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,64 posto, na 6.140 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,93 posto, na 9.447 bodova, a pariški CAC 2,61 posto, na 4.088 bodova.

30. siječanj 2023 22:34