Tržište kapitala
StoryEditor

Crobex indeksi stagniraju na najvišim razinama u godinu dana

18. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Na Zagrebačkoj se burzi četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, dok bi Crobex indeksi mogli stagnirati na najvišim razinama u godinu dana jer nema značajnijih vijesti koje bi ih osjetnije potaknule. Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je u srijedu 0,23 posto, na 1.789 bodova, a Crobex10 za 0,67 posto, na 1.039 bodova. To su nove najviše razine Crobexa od kolovoza prošle godine. Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,5 milijuna kuna, te je bio otprilike 700.000 kuna veći nego prethodnoga dana. Najlikvidnija je, s prometom od 2,5 milijuna kuna, bila dionica Valamar Riviere. Cijena joj je skočila 3,94 posto, na novu rekordnu razinu od 28,5 kuna.

- Objava informacije o izgradnji nova dva ljetovališta u koje planira uložiti 500 milijuna kuna potakla je značajan interes ulagača za dionicom Valamar Riviere, kaže Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitskoj banci.

Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, s prometom od 1,22 milijuna kuna, i rastom cijene za 0,41 posto, na 143,3 kune. Promet iznad milijun kuna ostvaren je još i dionicom Optima telekoma, čija je cijena skočila nešto više od 6 posto, na 1,75 kuna te je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

S druge strane, nešto veći cjenovni pad zabilježila je dionica Hotela Haludovo, za 7,4 posto, na 3,63 kune, a potom dionica Maistre, za 6,25 posto, na 225 kuna.

A na Wall Streetu su cijene dionica u srijedu blago porasle jer nakon objave zapisnika s posljednje sjednice Feda ulagači vjeruju da američka središnja banka neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa. Dow Jones ojačao je 0,12 posto, dok je S&P 500 porastao 0,19, a Nasdaq indeks 0,03 posto.

- Objava zapisnika je pokazala podijeljenost čelnika Feda oko hitnosti dizanja kamatnih stopa, budući su neki od čelnika iskazali želju da se ne ide u dizanje istih dok ne bude dodatne potvrde stabilnog rasta inflacije. Iako su pojedini čelnici Feda htjeli krenuti s dizanjem kamata odmah zbog dobrog stanja tržišta rada, zaključak zasjedanja je bio da će se u dizanje kamata ići, ali bez detaljnog tajminga kada će se to dogoditi. Posljedično, oslabila je vrijednost dolara, povećana cijena nafte, a dionički indeksi su preokrenuli dotadašnje minuse, te zaključili dan s blagim rastom, objašnjava Jozo Leko.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i nadi ulagača da američki Fed neće žuriti s povećanjem kamata. STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer skliznuo 0,8 posto. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,3 i 0,5 posto.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se uvjerenju ulagača da američki Fed neće tako skoro povećati ključne kamatne stope.

Najviše je jutros, 12 posto, skočila cijena dionice Vestas Winda jer je taj danski proizvođač vjetroturbina u proteklom tromjesečju ostvario veću nego što se očekivalo operativnu dobit. Dionica NN Group poskupila je, pak, 5,6 posto, nakon što je ta nizozemska osiguravajuća kuća ostvarila manji pad kvartalne dobiti nego što se očekivalo.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u godinu dana. No, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao 1,6 posto, na 16.486 bodova, što je ponajviše posljedica jačanja jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi na inozemnim tržištima postaju manje konkurentni.

19. travanj 2024 06:59