Tržište kapitala
StoryEditor

Hanfa odobrila prospekt izdanja novih Podravkinih dionica

23. Lipanj 2015.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je Podravki jedinstveni prospekt u vezi javne ponude i uvrštenja dionica na uređeno tržište najviše do 1.700.000 novih redovnih dionica, izvijestili su u utorak iz Podravke.

Glavna skupština Podravke donijela je početkom lipnja odluku o povećanju temeljnog kapitala i izdavanju redovnih dionica javnom ponudom. Povećanje temeljnog kapitala provest će se izdavanjem najviše 1.700.000 novih redovnih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 220 kuna. Nove dionice izdaju se za veći iznos od dijela temeljnog kapitala koji na njih otpada, a Glavna skupština je utvrdila cijenu novih dionica u iznosu od 300 kuna po dionici.

Temeljni kapital će se povećati s 1,19 milijardi kuna, na iznos od najviše 1,56 milijardi kuna, odnosno za najviše 374 milijuna kuna.

Dokapitalizacija izdavanjem novih dionica odvijala bi se u tri kruga, a u prvom bi krugu, kroz ESOP program, pravo upisa i kupnje novih dionica imali isključivo radnici tvrtki iz sastava grupe Podravka - Podravke, Danice, Belupa i Ljekarni Deltis Pharm. Radnicima je rezervirano 314.640 dionica, a bude li većeg interesa najviše 813.000 dionica, što je oko 12 posto udjela u kompaniji. Svaki će radnik moći kupiti najviše 500 dionica, a ESOP program uključuje i sustav nagrađivanja, za što je Uprava rezervirala 60 milijuna kuna. Tako će radnici koji dvije godine zadrže dionice dobiti jednu dodatnu na svakih 10 koje posjeduje, a zadrži li dionice tri godine dodijelit će mu se dodatne dvije na svakih 10 dionica koje ima.

Uprava Podravke najavila je radnicima i mogućnost nekoliko modela kreditiranja, ako nemaju vlastita sredstva za kupnju dionica.

U drugom krugu dokapitalizacije moći će sudjelovati dioničari Podravke, a u eventualnom trećem krugu nove bi dionice mogli upisati svi ulagatelji. Uprava može odustati od trećeg kruga, ako se u prva dva upiše najmanje 60 posto novih dionica i ocijeni da ga se ne isplati provoditi.

04. listopad 2022 14:40