Tržište kapitala
StoryEditor

‘Na novim certifikatima može se puno zaraditi, ali i sve izgubiti’

19. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

U petak 21. rujna na Zagrebačkoj burzi započinje trgovanje strukturiranim proizvodima nakon što je odobren zahtjev Erste Group Bank AG iz Beča.

Prema najavama Zagrebačke burze prvo će se moći trgovati indeksnim certifikatima, te ‘turbo long’ i ‘turbo short’ certifikatima na indeks DAX.- Očekujemo pozitivni odjek od strane investitora. Ovo je prvi strani vrijednosni papir na platformi. Mi smo oduvijek bili za ovakve inicijative. Individualnim ulagateljima osobito može biti privlačna činjenica da pomoću certifikata mogu sudjelovati na tržištima i instrumentima kojima bi im pristup inače bio otežan ili čak nemoguć. Vjerujem da će ulagatelji prepoznati sve prednosti certifikata - rekla je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

U početku će se trgovati certifikatima vezanim uz DAX, dok bi se nakon toga trebalo uvesti mogućnost ulaganja na zlato i naftu. Po potrebama će se uvoditi i dodatni certifikati.- Mi moramo educirati investitore jer ulaganje u certifikate nije za svakoga. Svaki klijent će kod svog brokera morati proći test prikladnosti da znamo da je upoznat s rizicima koje nosi ulaganje u certifikate - rekao je Borislav Centner, član Uprave Erste&Steiermarkische banke.ESB već posluje na četiri tržišta s certifikatima. U Austriji je prošle godine ostvaren promet od 3,5 milijarde eura, u Rumunjskoj 100 milijuna, a u Mađarskoj 280 milijuna Eura. U Turskoj je ova opcija uvedena od 10. rujna ove godine. Očekuju da će ovo biti dodatni impuls za Zagrebačku burzu.Kod poslovanja turbo short i turbo long dionicama poluga je u omjeru 1:5, a minimalna cijena ovisit će o stanju DAX indeksa, tečaju kune i još nekoliko faktora. ESB i Zagrebačka burza pozvali su sve potencijalne investitore prije ulaganja da dobro prouče rizike jer je na ovakvoj trgovini moguće puno zaraditi, ali i izgubiti praktički sve.

25. travanj 2024 13:28