Tržište kapitala
StoryEditor

Trumpova pobjeda potaknula investitore da masovno kupuju američku valutu

31. Prosinac 2016.

Američki dolar i dalje jača u odnosu na ostale svjetske valute dok je u odnosu na euro vrijednost  dolara  porasla je na najvišu razinu u zadnjih 15 godina.  Odnos  €/$ se trenutno kreće oko 1,045 stoga stručnjaci smatraju da će se vrijednost € i $  uskoro i izjednačiti.

Američki dolar je jačao iz nekoliko razloga. Svakako mu je pomogao britanski referendum o izlasku iz  EU zbog kojeg su se investitori prebacivali na američki dolar. Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima je potaknula investitore da masovno kupuju američku valutu zbog očekivanja kako njegov izbor može imati samo pozitivan učinak na američko gospodarstvo.

Odluka o dodatnom ubrizgavanju novaca u financijski sustav od strane Europske centralne banke rezultirao je očekivanjima niskih kamatnih stopama  u eurozoni i prebacivanjem kapitala iz eura u dolar.

Istovremeno američka centralna banka donosi odluku o podizanju referentne kamatne stope te naznake da će u 2017.godini biti još 3 podizanja.

>>>Snažan uspon američke valute: Tečaj eura prema dolaru blizu najnižih razina od 2003.

Stručnjaci smatraju da će dolar svakako nadjačati euro no ne treba očekivati da će na toj razini ostati trajno.  2017.godina će biti godina u kojoj će završiti slabljenje eura u odnosu na dolar.

Dok euro pada cijene na CME-u rastu. U protekla 2 tjedna cijena futures-a je porasla cca.15 €/mt, razlika u cijeni  bi bila i znatno veća da odnos €/$ nije tako nizak. Razlog tomu su odlične izvozne brojke koje drže cijene na višem nivou.

Sve oči su uprte u Brazil, za nekoliko tjedana krenuti će prve isporuke. Procjena brazilskog uroda se svakim danom samo povećava i procjenjuje se da će biti skoro 10 milijuna mt veći od prošlogodišnjeg.

Cijene će zasigurno padati zbog brazilskog uroda  no bilo kakvi problemi sa žetvom  će potaknuti porast cijena isto kao i nedostatak kiše u Argentini.

U Peruu i dalje taje ispunjenje kvote, do sada je ukupno ulovljeno 850 000 t ribe. Izvještaj MSI Ceresa predviđa da će kvota maksimalno dostići 1,5 milijun tona ulova jer je ulov u siječnju uvijek slab. Prema dosadašnjim podaci ne postoji šansa da kvota od 2 milijuna mt bude ispunjena.

19. travanj 2024 15:33