Tržište kapitala
StoryEditor

U fokusu investitora poslovni rezultati domaćih kompanija

24. Srpanj 2018.

Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje stagnacija Crobexa, nakon što su dan prije snažno porasli i nadoknadili prošlotjedne gubitke, a u fokusu investitora bit će dionice onih kompanija koje objave financijske rezultate.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer za 1,07 posto, na 1.810 bodova, a Crobex10 za 0,79 posto, na 1.044 boda.

Oba indeksa tako su nadoknadila prošlotjedne gubitke, a Crobex se ponovno vratio iznad psihološki važne granice od 1.800 bodova, ispod koje je bio od početka prošlog tjedna.

>>> ZSE: Snažan rast Crobexa, u fokusu Podravka

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 3,3 milijuna kuna, što je oko 1,3 milijuna kuna više nego u petak.

„U jučerašnjem danu, bogatom objavama, dionički indeksi značajnije su porasli, pri čemu je Crobex premašio psihološku razinu od 1.800 bodova”, kaže Tea Pevec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

No, dodaje i da je likvidnost ostala relativno niska u usporedbi s prošlim tjednom, kada je prosječni redovni promet iznosio 3,7 milijuna kuna

„U slučaju daljnjih objava financijskih izvješća, očekujemo živahnije trgovanje tim dionicama po objavi njihovih rezultata, a smjer kretanja će ovisiti o ostvarenim rezultatima društava u odnosu na očekivanja investitora”, ocjenjuje Pevec.

Najlikvidnija je jučer bila dionica Podravke, s prometom od 890 tisuća kuna, a cijena joj je skočila 6,3 posto, na 338 kuna.

Ta prehrambena tvrtka izvijestila je da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 121 milijun kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju dobit iznosila 24,8 milijuna kuna. Prihodi tvrtke od prodaje porasli su, pak, za 0,8 posto.

>>> Podravka ostvarila neto dobit od 121 milijun kuna

Pozornost investitora privukla je jučer i dionica Atlantic grupe, kojom je ostvaren promet od 860 tisuća kuna, a cijena joj ostala nepromijenjena, na 970 kuna.

Ta kompanija objavila je da je Magdisu prodala Nevu, koja je nositelj proizvodnog programa kozmetike Atlantic Grupe, no nije navela vrijednost ugovora. Poručila je kako nastavlja provoditi svoj strateški program dezinvestiranja "non-core“ malih poslovnih operacija među kojima se nalazi i program kozmetike.

S prometom od oko 493 tisuće kuna slijedila je dionica Valamar Riviere, koja je poskupila 0,5 posto, na 39,80 kuna.

Dionicama HT-a protrgovano je, pak, za 186 tisuća kuna, a cijena im je snižena za 0,33 posto, na 149,50 kuna.

U cjenovnom je minusu bila i povlaštena dionica Adris grupe, kojoj se s padom za 0,7 posto cijena spustila na 422 kune, uz promet od 138 tisuća kuna.

Još su dvije dionice imale promete veće od sto tisuća kuna. Pritom je dionici Turisthotela cijena stagnirala na 2.940 kuna, a dionici AD Plastika porasla za 0,5 posto, na 193 kune.

18. svibanj 2022 05:36