Aktualno
StoryEditor

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji treba još 430 policajaca za ispunjenje uvjeta za Schengen

15. Veljača 2018.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izjavio je u četvrtak u Dubrovniku kako toj policijskoj upravi s ukupno 1300 zaposlenih nedostaje još trećina, odnosno nekoliko stotina policijskih službenika za ispunjenje normi Europske unije i buduće schengenske granice.

Pavličević je na konferenciji za medije povodom predstavljanja policijskog zanimanja istaknuo kako, premda nije svojom površinom najveća u Hrvatskoj, PU dubrovačko-neretvanska brojem zaposlenih jest među prve tri ili četiri u državi.

- PU dubrovačko-neretvanska broji ukupno 1300 zaposlenih, od čega je jedna trećina policijskih službenika iz drugih županija, najčešće iz slavonskih policijskih uprava. Zbog konfiguracije županije i granice, najveći broj službenika zaposlen je baš na očuvanju, nadzoru i zaštiti prelaska državne granice, rekao je Pavličević.

>>>Italija podupire ulazak Hrvatske u Schengen i OECD

Istaknuo je kako kroz promidžbene aktivnosti MUP želi potaknuti građane da prihvate program Policijske akademije te u perspektivi postanu hrvatski policajci i policajke.

- Priključite se uspješnom timu koji već dugi niz godina postiže zavidne rezultate. Zahvaljujući tom timu danas imamo slobodnu hrvatsku domovinu te sigurnu granicu, koja je ujedno i granica Europske unije, a u ne tako dalekoj budućnosti bit će i granica ‘Schengena‘. Za očuvanje sigurnosti su nam uvijek potrebne mlađe policijske snage, rekao je Pavličević.

Dodao je da Policija nudi širok spektar zanimanja i poslova, od temeljne, prometne, kriminalističke ili interventne policije do raznih specijalnosti unutar policije.

>>> EK: Hrvatska je spremna za pristupanje OECD-u, Slovenija i Mađarska trebaju ukinuti blokadu

- Iskreno se nadam da će netko u svemu tome prepoznati sebe, preuzeti časno zanimanje te ponosno nositi odoru hrvatske policije. Nama je svaki odaziv dobar. Ako se temeljem naše promidžbe upiše jedan, mi ćemo biti zadovoljni. Koliko god se upiše, neće biti viška, zaključio je Pavličević.

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak rekao je tom prilikom da je u radu Policijske akademije posebna skrb i briga usmjerena na srednjoškolsko obrazovanje policajaca.

- Najveći broj tih policajaca srećemo u svakodnevnom životu među građanima. Prvi dolaze na sve događaje pa cijenimo da njihovo školovanje treba posebnu pažnju. Ocijenili smo da je dobro početi s promidžbenom kampanjom baš u Dubrovniku, zbog položaja na krajnjem jugu zemlje, ali i zbog svjetskog brenda u kojem je stvarati osjećaj sigurnosti jedna od stalnih zadaća policije. Hrvatska je lijepa zemlja s krasnim morem i dobrim ljudima, ali jedna od najvećih dobrobiti jest sigurnost. Za to su zasigurno zaslužne u velikoj mjeri naše policijske snage, izjavio je Novak.

>>>Plenković: Očekujem da Slovenija i Mađarska poštuju odluku EU-a i podrže članstvo Hrvatske u OECD-u

Istaknuo je da s područja Dubrovačko-neretvanske županije u proteklim godinama nije bio velik odaziv, ali su oni koji su upisali školu bili među onima koji su postizali bolje rezultate tijekom školovanja.

- Vjerujem da ćemo uspjeti odabrati dovoljan broj kandidata koji žele upisati Policijsku školu, odnosno da ćemo njihovim kasnijim zapošljavanjem na ovom području osigurati da Dubrovnik i dalje bude ne samo lijepa, već i sigurna meka za sve turiste svijeta, rekao je Novak.

U policijsku školu hrvatski državljanin mlađi od 28 godina, tjelesno i zdravstveno spremni

Voditeljica Policijske škole “Josip Jović” Renata Odeljan istaknula je da Policijsku školu može upisati svaki hrvatski državljanin mlađi od 28 godina, ali mora biti tjelesno i zdravstveno spreman te imati posebno razvijene motoričke sposobnosti. Uz to mora biti dostojan raditi taj posao te ne smije biti pripadnik ni jedne političke stranke.

Plenković: Do prve polovice 2019. Hrvatska će ispuniti kriterije za ulazak u Schengen

- Kandidati koji ispune te uvjete prolaze psihologijske i motoričke testove te testove općeg znanja. Informatike i engleskog jezika. Školovanje traje osamnaest mjeseci, od čega jedanaest mjeseci traje program Policijske škole, potom šest mjeseci vježbeničkog staža, a unutar toga tromjesečna praksa u policijskim upravama i postajama. Na kraju slijedi državni ispit, objasnila je Odeljan.

Policijska škola nudi različite programe prema rodovima policije: od kriminalistike, prometa i policijskih ovlasti do sporta i samoobrane, policijskog naoružanja, gađanja i obuke.

>>>Božinović: Naš je cilj da iduće godine budemo potpuno tehnički spremni za Schengen

- Kroz obrazovanje nastojimo mlade potaknuti da budu vrlo aktivni, a teoretska znanja nastojimo ugraditi u praktične vježbe, kako ne bi morali po završetku školovanja ulagati dodatne napore, istaknula je Odeljan.

Nakon konferencije za medije održana je prezentacija policijskog zanimanja kroz pokazne vježbe policijskih demo timova koji su predstavili rukovanje i uporabu vatrenog oružja, primjenu sredstava prisile i borilačke vještine. Na štandovima su opremu koju koriste u svakodnevnom radu predstavili svi rodovi policije.

21. lipanj 2024 04:20