Aktualno
StoryEditor

U EU stabilan rast troškova rada, u Hrvatskoj ubrzao

21. Ožujak 2018.

Troškovi rada u Europskoj uniji porasli su u četvrtom tromjesečju 2017. godine gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, dok je u Hrvatskoj njihov rast ubrzao, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini Europske unije kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, utvrdili su u Eurostatu. U prethodnom su tromjesečju prema revidiranim Eurostatovim podacima uvećani 2,2 posto. Pritom su troškovi plaća porasli 2,4 posto a troškovi doprinosa 2,0 posto.

>>>Prosječna plaća u Zagrebu u prosincu 18,6 posto veća nego u ostatku zemlje

Sektor usluga ponovo je prednjačio najizrazitijim povećanjem troškova rada, za 2,7 posto. Slijedi građevinarstvo s 2,5 posto te industrija s 2,3 posto.

I u eurozoni su troškovi rada po satu krajem prošle godine rasli gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, za 1,5 posto na godišnjoj razini. U prethodnom su tromjesečju uvećani 1,6 posto, pokazuju podaci Eurostata. Troškovi plaća uvećani su u promatranom razdoblju 1,7 posto, a troškovi doprinosa 1 posto.

>>>Minimalna plaća: Osnovica za doprinose umanjuje se za 50 posto

Građevinski sektor zabilježio je najsnažniji rast ukupnih troškova rada po satu, za 2,1 posto. Slijedi uslužni sektor s 1,9 posto i industrija s 1,3 posto, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

Među zemljama EU-a najsnažnije su u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju na godišnjoj razini porasli troškovi rada u Rumunjskoj, za 14, 4 posto, te u Bugarskoj, za 12,2 posto, i Mađarskoj, za 8,6 posto.

>>>Prosječna plaća u studenom skočila 5,1 posto na godišnjoj razini

U Hrvatskoj su kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u četvrtom tromjesečju 2017. godine porasli 5,3 posto na godišnjoj razini, nakon 4,9-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. Pritom su troškovi plaća uvećani 5,3 posto a troškovi doprinosa 5,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Blagi pad troškova rada na godišnjoj su razini krajem prošle godine zabilježili samo Italija i Finska, za 0,2 odnosno 0,7 posto.

30. rujan 2023 15:24