Aktualno
StoryEditor

U iduća tri mjeseca banke ublažavaju uvjete kredita za male i srednje poduzetnike

18. Srpanj 2019.

U iduća tri mjeseca, banke u Hrvatskoj nastavit će ublažavati uvjete kreditiranja poduzetnika. Prema anketi koju Hrvatska narodna banka (HNB) provodi od listopada 2012. godine (Anketa o kreditnoj aktivnosti banaka) i koja se se provodi četiri puta godišnje, krajem pojedinog tromjesečja, stoji kako će domaći kreditori snažnije nego u prvome tromjesečju olabaviti uvjete.

Razlozi ublažavanja kreditih uvjeta za MSP

  • Očekivanje u vezi s općim gospodarskim kretanjima
  • Likvidnost banke
  • Konkurencija drugih banaka

Naime, na pitanje ‘Kako će se u sljedeća tri mjeseca promijeniti standardi odobravanja kredita i/ili kreditnih linija vaše banke za poduzeća?‘ bankari su u svojim ocjenama (koje je HNB ponderirao udjelom banke u ukupnom kreditima poduzećima) iskazali da će najveće smanjivanje uvjeta biti za male i srednje poduzetnike. To je ujedno i najveće očekivanje ublažavanja uvjeta za ovu vrstu poduzetnika od trećeg tromjesečja prošle godine.

Istodobno, bankari očekuju da će u iduća tri mjeseca doći do veće potražnje poduzetnika za kredite, ponajviše se ta veća potražnja očekuje od malih i srednjih poduzeća. Međutim, ovo očekivanje drastično je manje od dosadašnjih. Točnije, razina očekivanja za povećom potražnjom najniža je od drugog tromjesečja 2015. godine.

U anketi stoji kako je u dosadašnja tri mjeseca došlo do povećane potražnje za kreditima i to najviše od malih i srednjih tvrtki. Istodobno, promatrajući ukupnu potražnju za kreditima, poduzetnici su najviše tražili kredite za investicije u fiksni kapital te zalihe i obrtni kapital.

Isto tako, HNB je pitao bankare ‘Kako su se u posljednja tri mjeseca promijenili uvjeti odobravanja kredita i/ili kreditnih linija poduzećima u vašoj banci?‘. Odgovorili su, a tiče se ukupnih kredita poduzeća, da se najviše promijenila kamatna marža banke na prosječno rizične kredite, a na drugome mjestu su naknade.

No, zanimljivo je u segmentu malih i srednjih poduzeća, iako je gotovo ista razina smanjenja kamatne marže na prosječno rizične kredite, snažno se smanjila i kamatna marža banke na rizičnije kredite i to je najviše smanjenje od drugog tromjesečja 2017. godine.

18. srpanj 2024 20:15