Aktualno
StoryEditor

U Istri je od danas na snazi restrikcija vode

18. Srpanj 2022.

U Istri je od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stupnja, odnosno zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice.

O restrikciji je zbog iznimno nepovoljnih hidroloških prilika i nepovoljne izdašnosti izvorišta voda, koja su u sustavu vodoopskrbe Istarske županije odlučeno na sastanku istarskog župana Borisa Miletića s direktorima vodovoda.

- Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana. Mjere su donesene radi izuzetno nepovoljnih hidroloških prilika. Bilo je potrebno poduzeti ove mjere kako bi u narednom periodu osigurali dovoljnu količine pitke vode - kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Dodao je kako bi ova mjera trebala dati dovoljna da Istra 'normalno odraditi ove turističku sezonu' s obzirom na to da trenutačno na području Istre boravi više od 240 tisuća turista.

- Mjera će biti na snazi od opoziva odnosno do trenutka kada se steknu uvjeti povoljnih hidroloških prilika koji nažalost po prognozama meteorologa nisu na vidiku tako brzo - poručio je Kozlevac i pozvao sve građane Istre i turiste da štede pitku vodu u idućem periodu ne bi bili primorani donositi još restriktivnije mjere.

Inače, nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu, a državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava, sve dok traju mjere redukcije.

24. travanj 2024 12:53