Aktualno
StoryEditor

U najskupljoj godini za sektor osiguranja rast prihoda Allianza za 3 posto

19. Veljača 2018.

Allianz Grupa u 2017. godini ostvarila je rast prihoda za 3 posto, uz tek blagi porast operativne dobiti, koja je bila pod pritiskom isplate naknada za štete od prirodnih katastrofa, u najskupljoj godini za sektor osiguranja do sada, navodi se u izvješću te kompanije objavljenom u ponedjeljak.

Ukupni prihodi te osiguravateljske grupe u protekloj godini iznosili su 126,1 milijardu eura, u odnosu na 122,4 milijarde ostvarene u godini ranije, dok se operativna dobit s blagim porastom od 0,4 posto zadržala iznad 11 milijardi eura.

Allianz Grupa u 2017. godini je ostvarila vrlo dobre rezultate, ponajviše zahvaljujući boljim rezultatima segmenata upravljanja imovinom te životnih i zdravstvenih osiguranja, stoji u njezinom izvješću.

>>>Zbog prirodnih katastrofa 2017. Allianzu najskuplja godina u povijesti

No, kako navode, u segmentu neživotnih osiguranja operativna dobit je pala za 7,5 posto, prvenstveno zbog šteta povezanih s prirodnim katastrofama, poput požara u Kaliforniji, uragana Harvey, Irma i Maria, te oluja u Europi, a naknade su na godišnjoj razini porasle na 1,1 milijardu eura, u usporedbi s 0,7 milijardi eura u 2016. godini, navode iz Allianza.

Predsjednik uprave Allianza SE Oliver Bäte poručio je da su prošle godine uragani, oluje i požari zadali snažan udarac osiguravateljnoj industriji.

- Tako je 2017. zbog prirodnih katastrofa postala najskuplja godina do sada u osiguravateljnom sektoru. Ubrzano smo radili kako bismo našim klijentima omogućili da ponovno stanu na noge. To je dio posla koji nas najviše ispunjava, kazao je Bäte.

>>>Prirodne katastrofe u svijetu donijele gubitke od 306 milijardi dolara, 63 posto više nego lani

Nadalje, neto prihodi pripisivi dioničarima u prošloj godini pali su za 2,3 posto, na 6,8 milijardi eura, zbog jednokratnog učinka promjena u poreznom sustavu SAD-a te prodaje privatne regionalne banke Oldenburgische Landesbank (OLB), pojašnjavaju iz Allianza.

Neto priljev klijenata prošle je godine iznosio rekordnih 150 milijardi eura, što je podiglo vrijednost imovine klijenata pod upravljanjem na 1.448 milijardi eura, ističu iz osiguravajuće kuće, a kako napominju, upravni odbor će predložiti porast dividende od 5,3 posto, na osam eura.

- U 2017. Grupa je ostvarila zacrtane ciljeve, održala izvanrednu razinu kapitalne snage i dioničarima kroz otkup dionica vratila tri milijarde eura. Spomenuti su uspjesi ponajviše rezultat dojmljivih napora Allianzovih zaposlenika i njihova ostvarivanja ciljeva koje smo izložili u našoj Agendi o obnovi, istaknuo je Bäte.

24. svibanj 2024 21:40