Aktualno
StoryEditor

U Njemačkoj slobodno 1,38 milijuna radnih mjesta, u Hrvatskoj 20 tisuća

14. Svibanj 2019.

U prvom kvartalu 2019. u Njemačkoj je bilo nepopunjeno 1,38 milijuna radnih mjesta, što je gotovo 200.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, priopćila je u utorak Savezna agencija za zapošljavanje.

- Tržište rada je i dalje neosjetljivo na opasnosti koje proizlaze iz naznaka da bi gospodarski rast mogao oslabjeti. Broj nepopunjenih radnih mjesta je početkom godine opao, ali to je povezano sa sezonskim kretanjima. U usporedbi s prošlom godinom zabilježen je porast potražnje za radnicima - rekao je Alexander Kubis iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB), koje djeluje povezano s Agencijom za zapošljavanje.

Prema najnovijim podacima, na 170 nezaposlenih dolazi 100 nepopunjenih radnih mjesta.

Najveća potražnja je u sektoru uslužnih djelatnosti, iza kojih slijede građevina i zdravstvo. Iako je i dalje velika potražnja za inženjerima kemije, strojarstva i građevinarstva, ipak su najtraženiji radnici sa srednjom stručnom spremom, a raste i potražnja za radnicima bez kvalifikacije.

Usporedbe radi, prema podacima objavljenim na web stranicama Zavoda za zapošljavanje, u Hrvatskoj je 20.369 slobodnih radnih mjesta i 124.486 nezaposlenih.

17. travanj 2024 02:30