Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lider investa: Investicijska karta regije

24. Listopad 2018.

U novom broju Lider investa donosimo Investicijsku kartu središnje Hrvatske.

Središnja Hrvatska jest regija u kojoj na malo manje od 12.000 četvornih kilometara živi gotovo milijun i pol stanovnika, od kojih, dakako, otprilike pola u glavnom gradu. U njoj posluje gotovo 50.000 poduzetnika, zaposleno je gotovo 400.000 ljudi i BDP se ukupno penje na oko 144 milijarde kuna, što je otprilike 44 posto hrvatskoga BDP-a. Uz ekonomsku snagu Zagreba i znatno slabije pokazatelje u ostatku središnje Hrvatske ključni su pojmovi koji se vežu uz tu regiju blizina i relativna naslonjenost dijela provincije na metropolu, izvrsna prometna povezanost i gospodarstvo u čijoj strukturi prednjači industrija, i to ona prerađivačka, zatim dobra poduzetnička klima i relativno velike razlike unutar regije. Većinom zbog Zagreba, u kojemu je sjedište niza velikih i srednjih tvrtki, središnja je Hrvatska i izvozno jaka regija, a zbog matičnih adresa tvrtki registriranih u njemu pripisuje joj se i vrijednost regionalno distanciranog izvoza, poput izvoza plina s jadranskih plinskih polja, piše Aleksandar Tešić.

U ukupnom izvozu države ekonomski snažna središnja Hrvatska sudjeluje s oko 42 posto, u ukupnom uvozu s oko 62 posto, a zanimljivo je da dvije njezine slabije razvijene županije, Karlovačka i Sisačko-moslavačka, ostvaruju veću vrijednost izvoza od uvoza, pri čemu se potonja može pohvaliti najvećim vanjskotrgovinskim suficitom u državi. Sisačko-moslavačka ujedno je jedina županija u Hrvatskoj u kojoj prihodi poduzetnika nisu 2016. rasli u odnosu na godinu prije, nego su pali.

Detaljnije pročitajte u četvrtak u novom broju tiskanog Lidera ili digitalnog izdanja koje je dostupno već od srijede navečer.

Svoj primjerak Lider investa potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

26. travanj 2024 11:09