Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: 40 Vladinih mjera - Nisu reforme, ali utjecat će na vaš biznis

03. Svibanj 2018.

Dio mjera iz novog programa ‘reformi‘ naprosto je prepisan iz lanjskog dokumenta pa je upitno što će uopće biti realizirano u zadanim rokovima. Prave su reformske mjere rijetke, ali poduzetnicima je važan svaki državni potez, piše Sergej Abramov.

Konsolidacija: Gotovo svi mali osiguravatelji čekaju ponudu za preuzimanje

Val spajanja i akvizicija koji se događa na hrvatskom osiguravateljnom tržištu predvode Slovenci i Austrijanci u sklopu svoje strategije ‘Go East‘. U nju će se uklopiti sve domaće osiguravateljne kuće koje neće biti u stanju provesti strategiju ‘Go West‘ – izlazak na zapadna tržišta, piše Tin Bašić.

Zelena gradnja: U ‘zelenom‘ poslovnom objektu cijena najma niža 10 do 15 posto

Iako je cijena certificiranja 50 tisuća eura za deset tisuća kvadrata, ‘zelene‘ zgrade jeftinije su za održavanje pa su i operativni troškovi za korisnike prostora niži nego u klasično građenim objektima, Edis Felić.

>>>Novi broj Lidera – Željko Rohatinski: Ja bih gradio željeznice prije Pelješkog mosta

Suficit: Višak od 2,8 milijardi u proračunu zasjenjen padom industrijske proizvodnje

Hrvatska je već zabilježila suficit nakon uvođenja PDV-a 1998., no tada ga je protraćila u bujanju uglavnom promašene javne potrošnje. Ovaj višak nismo očekivali, pa stoga nismo ni znali što s njim. Trebalo bi ga iskoristiti za reforme i rezanje rashoda, ali to je najteže napraviti, piše Vanja Figenwald.

Željko Rohatinski: Ja bih gradio željeznice prije Pelješkog mosta

Je li Pelješki most ekonomski prioritet ili smo možda neki drugi projekt mogli staviti na važnije mjesto, pitanje je političke odluke. No željeznica je usko grlo, oktriva bivši guverner HNB-a s kojim je razgovarala Gordana Gelenčer.

Burza struje: Cropex ‘puca‘ na regionalno širenje i formiranje burze plina za LNG

Ako ne integriramo cijelu regiju kao jednu veliku burzu, može se dogoditi da smo izgubili veliku poslovnu priliku i da će neke regionalne silnice biti ne u našu, nego u korist nekoga drugog, tvrdi Cropexov direktor Silvio Brkić, piše Ana Gavranić.

Ivo Ivančević: Nije lako surađivati s menadžerima iz socijalizma i tranzicije

Ista novinarka otkriva da menadžeru Porschea Croatije nije uvijek lako naći zajednički jezik s domaćim menadžerima koji su na vodećim mjestima bili još u tzv. bivšem sistemu ili u tranziciji. Neki elementi njihovih stilova upravljanja i vođenja timova drukčiji su od onoga što se danas smatra najboljim

Suradnja Belupa i Instituta ‘Ruđer Bošković‘, zašto sve više poslodavaca zadržava provjerene zaposlene na radnom mjestu i nakon 65 godina, kako hrvatska tvrtka Salesforce održava korak s konkurencijom i brojne druge zanimljive teme čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

13. travanj 2024 18:14