Aktualno
StoryEditor

U novom broju saznajte zašto su svi navalili na EBITDA-u

09. Ožujak 2023.

Referencije na EBITDA-u tjeraju nas da zadrhtimo. Previše se ulagača usredotočuje na zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije. To ima smisla samo ako mislite da kapitalne izdatke financira Zubić-vila – poznati je komentar legendarnog ulagača Warrena Buffetta o EBITDA-i kao pokazatelju vrijednosti kompanije. Eksplozivnu popularnost taj financijski pokazatelj ponajviše duguje svojoj računovodstvenoj nedorečenosti. Naime, budući da je EBITDA u oku promatrača, kompanije je mogu oblikovati prema svojim potrebama i željama, odnosno uljepšati financijsku sliku. No gledati samo taj indikator slično je prošnji na prvom spoju. Antonija Knežević se u temi tjedna  pita ‘Što ste svi navalili na EBITDA-u?‘

Marija Pujo Tadić godinama se bavi pravnim područjem zaštite okoliša, točnije klimatskim promjenama i politikama, i prva je hrvatska pravnica sa specijalizacijom iz okolišnog prava. Svojedobno je kao sutkinja na sudu u Zagrebu donosila odluke iz okolišnog prava znatne financijske težine, u području koje se te 2005. tek razvijalo. Predsjednica je Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA), predavačica je na nizu skupova u svijetu, a bila je i dio službenog tima Republike Hrvatske na pregovorima na velikim UN-ovim klimatskim skupovima u Parizu, Glasgowu, ali i Egiptu u studenome prošle godine. Tvrdi da bitka za okoliš i život na Zemlji nije izgubljena dok god postoji posljednji čovjek na planetu. S Pujo Tadić je razgovarao Goran Litvan.

Kad početkom godine za stol sjednu direktor nabave u maloprodajnom lancu i direktor prodaje u proizvodnoj kompaniji, zna se da sastanak traje jako dugo te da nakon njega samo jedan sudionik izlazi zadovoljan iz prostorije. Obično je to direktor nabave, osoba koja u svojim rukama ima veću pregovaračku moć i koja je u poziciji sugovorniku diktirati svoje uvjete pod kojima će s njim sklopiti godišnji ugovor o nabavi njegovih proizvoda.  Ove je godine trgovcima najvažnije bilo da ih premijer ili ministar gospodarstva javno ne prozovu kao sabotere konverzije kune u euro ili kao profitere koji nezasitnim poskupljenjima podižu inflaciju. O godišnjim ugovorima i o tome kako su trgovci nagovorili dobavljače da ne dižu cijene do Uskrsa, piše Manuela Tašler.

U godinu dana najviše je narasla vrijednost dionica Luke Rijeka, Viktora Lenca i Granolija, a najveći gubitnici na burzi bile su dionice Tehnike, Varteksa i Kraša. Možda je samo stjecaj okolnosti, ali glavni menadžeri tih triju tvrtki posljednjih su mjeseci dali ostavku. o igrama na burzi piše Goran Litvan.

Ako se po jutru dan poznaje, kako kažu naši stari, onda će i ova godina biti uspješna za kompaniju Kanaan iz Donjeg Miholjca. Potkraj veljače njezin vlasnik i direktor Zvonko Popović u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA proglašen je menadžerom 2022. godine u kategoriji srednjih poduzeća, a kompanija je napravila novi iskorak na 227 milijardi dolara vrijedna svjetska tržišta čipsa, flipsa i drugih grickalica potpisujući ugovor s drugim najvećim trgovačkim lancem u svijetu Costcom. Dobro je počelo, kažemo, no izazovi tu ne prestaju. O kanaanu piše Edis Felić.

Uz novi broj stiže i poseban prilog HORECA.

24. travanj 2024 20:05