Aktualno
StoryEditor

U Splitu otvoren Lider invest Jug: Poticanje proizvodnih investicija je uvijek dobra stvar!

24. Svibanj 2019.

Projekt Lider invest već četiri godine prepoznaje i nagrađuje najbolje poduzetnike i njihove proizvodne investicije, a kako bi prepoznali i izabrali najbolje, Lider organizira investicijske forume diljem zemlje. Nakon što je ovogodišnji ciklus Lider investa započeo u Koprivnici, svoj nastavak je dobio u Otočcu, a danas se nastavlja u Splitu.

Investicijski forum Južne Hrvatske otvorila je direktorica Lidera Bojana Božanić Ivanović.

- Osnovna ideja Lider investa je nagraditi i promovirati poduzetnike. Svjedoci smo da svake godine na naš natječaj pristiže sve više prijava poduzetnika. Razlog zašto smo danas tu je da vas potaknemo da se javite na Lider invest - navela je Božanić Ivanović.

[caption id="attachment_386069" align="aligncenter" width="810"]Lider invest jug Ela Žižić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

- Ovo su vrlo važne teme i poticanje proizvodnih investicija je uvijek dobra stvar. Stvaranje poslovno orijentiranog okruženja koje potiče investicije je dugotrajan proces u kojeg su uključeni svi. Bitna je međusektorska suradnja koja treba sadržavati sve informacije o poslovnim mogućnostima na jednom mjestu. Poteškoće privlačenja investicija najčešće se odnose na potrebe ubrzanja procesa, digitalizacije i o tome se u zadnje vrijeme počelo pričati što me jako veseli – rekla je Ela Žižić, pročelnica Službe za gospodarstvo, obrtništvo i turizam grada Splita.

[caption id="attachment_386088" align="aligncenter" width="750"] Anđelko Katavić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Anđelko Katavić, Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu:

- Naša županija je dužna osigurati poduzetničku infrastruktru svojim programima i projektima, ali osigurava jeftinija financijska sredstva. Mislim da smo tu jedna od lidera u Hrvatskoj.

Sam projekt Lider invest - izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj predstavio je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider investa.

[caption id="attachment_386089" align="aligncenter" width="750"] Miodrag Šajatović, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

- Da bi se povećavao izvoz moraju se povećavati i proizvodne investicije - kazao je Šajatović predstavljajući projekt. Idealna investicija je namijenjena izvozu, ona stvara uvjete za zapošljavanje većeg broja ljudi, ekološki je čista, tehnološki je inovativna i pridonosi razvoju proizvodnje. Takvih investicija ima, iako mnogi misle drugačije, naveo je Šajatović.

Sani Ljubunčić, načelnik Sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održao je prezentaciju o investicijama u Hrvatskoj.

Ljubunčić je kazao kako u Hrvatskoj, ali i u južnim županijama ima proizvodnih investicija te kako očekuje da će se taj pozitivan trend nastaviti i da će investicija biti sve više. Predstavio je nekoliko tvrtki i njihova posljednja ulaganja u proizvodne pogone.

- Sve te investicije otvaraju nova radna mjesta što je izrazito bitno za naše građane - kazao je Ljubunčić.

[caption id="attachment_386091" align="aligncenter" width="750"] Sani Ljubunčić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Predstavio je i Zakon o poticanju ulaganja, koja su njegova područja primjene i koje su poticajne mjere.

- Tu su i poticaji za mirko poduzetnike, što je za nas bitno jer više od 80 posto subjekata u Hrvatskoj spada pod mikro poduzetnike – rekao je Ljubunčić.

Mate Kožul iz odjela prodaje FINE, predstavio je info.BIZ servis koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju. Najveća je i najažurnija baza poslovnih informacija za više od 770.000 poslovnih subjekata iz više od 30 izvora.

[caption id="attachment_386103" align="aligncenter" width="750"] Mate Kožul, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

- Ovaj servis prikazuju osnovne adresne i financijske podatke, rejting i pokazatelje poslovanja poduzetnika, financijskih institucija, neprofitnih organizacija i proračunskih korisnika za posljednjih 5 godina te također nudi brz i jednostavan pristup velikom broju poslovnih podataka i informacija u stvarnom vremenu. Info.BIZ omogućuje brže, jednostavnije i sigurnije donošenje poslovnih odluka, sustavno praćenje klijenata, olakšava izradu poslovnih analiza te praćenje trendova i prepoznavanje potencijala na tržištu – objasnio je Kožul.

04. prosinac 2022 01:56