Aktualno
StoryEditor

U štrajku liječnici opće prakse, moguće gužve u čekaonicama

26. Lipanj 2018.

Liječnici iz Udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite danas kreću u bijeli štrajk u znak protesta protiv Nacrta prijedloga novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

>>>Liječnička komora: Novi Zakon potaknut će odlazak liječnika iz Hrvatske

Zbog štrajka bi moglo doći do gužvi u čekaonicama opće prakse, naime, liječnici će tijekom štrajka raditi posao unutar limita koji im plaća HZZO, a to bi u nekim slučajevima moglo biti i dvostruko manje od onoga koji su do sada radili, piše N1.

Hrvatska liječnička komora najavljuje i prosvjed na Markovom trgu, 27. lipnja 2018. godine, ako se ne ispune njihovi uvjeti.

Liječnici traže da se ukine članak prema kojem postoji određeni postotak liječnika koji moraju raditi u domovima zdravlja i da ordinacije primarne zdravstvene skrbi (to uključuje i stomatologe, pedijatre i ginekologe) mogu preuzeti drugi liječnici. Traže i mogućnost da sami biraju žele li raditi kao privatnici ili zaposlenici domova zdravlja te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prijenosa prava na ordinaciju.

>>>Mrsić: Pitanje liječnika ‘kako vam mogu pomoći’ promijenit će se u ‘kako ćete to platiti’

- Bili smo rijetki koji su stajali uz ministra Kujundžića, kada je donio reforme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i jako smo šokirani zaokretom koji je donio očito politički pritisnut, stoji u priopćenju HLK.

08. prosinac 2022 18:35