Aktualno
StoryEditor

U Vrgorcu će se graditi Agrocentar vrijedan 6 milijuna kuna

27. Kolovoz 2018.

Po broju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Grad Vrgorac s okolicom jedan je od poljoprivredno razvijenijih krajeva Dalmacije, a za mnoge obitelji poljoprivreda je primarna gospodarska grana.

>>>U Vrgorcu otvoren novouređeni poduzetnički centar vrijedan 1,5 milijuna kuna

Odlični prirodni uvjeti omogućili su razvoj poljoprivrede koja godišnje u Vrgorac donese oko 70 milijuna kuna. Tako je sada zasađeno oko 4,1 milijun trsova vinskih sorti, 600.000 trsova stolnog grožđa, 1 milijun sadnica jagoda, 50.000 stabala jabuke, 12.000 stabala breskve i kruške te druge poljoprivredne kulture.

Na području Grada Vrgorca ukupno je registrirano oko 630 OPG-ova te ove godine u tome gradu pokreću niz projekata koji bi im trebali pomoći. U Vrgorcu su sufinancirali 300.000 sadnica jagoda, pokrenuli petogodišnji projekt s Agronomskim fakultetom iz Zagreba za klonsku selekciju dviju autohtonih sorti vinove loze te izradu zemljišne knjige K.O. Dusina u kojoj se nalaze poljoprivredno najrazvijenije površine.

Uskoro će predstaviti digitalnu aplikaciju koja se temelji na zelenoj e-tržnici, a bit će dostupna svim lokalnim poljoprivrednicima te digitalnim putem svim trgovačkim lancima i krajnjim korisnicima. Ipak, najveći projekt pomoći poljoprivrednicima trenutno je Agrocentar Vrgorac.

>>>Vrgorac: Gradskim vijećnicima i dalje po kuna mjesečno

- Izradili smo idejno arhitektonsko rješenje rekonstrukcije bivšeg zadružnog doma u Draževitićima. Vrijednost projekta iznosi šest milijuna kuna, a njime je predviđena njegova prenamjena u svrhu olakšavanja proizvodnje i čuvanja gotovih proizvoda dok će se kompleks postojeće zgrade prilagoditi u znanstvene, edukacijske i poduzetničke svrhe. U prizemlju zgrade planiran je smještaj 5 proizvodno-skladišnih prostora različite veličine namijenjenih čuvanju poljoprivrednih proizvoda u kontroliranim uvjetima. Drugi dio građevine funkcionalno je podijeljen u dva dijela, od kojih je jedan kemijsko-tehnološki, dok je drugi dio poduzetničko-edukacijskog karaktera. Predviđen je kemijski laboratorij kao znanstvena i ekološka podrška poljoprivrednicima, ali i nastavna baza studenata i zaposlenika Agronomskog fakulteta i drugih poljoprivrednih instituta s kojim imamo i želimo razvijati dodatnu programsku suradnju, izjavio je Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca.

14. srpanj 2024 15:15