Aktualno
StoryEditor

UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea

05. Lipanj 2023.
UBS i Credit Suissefoto Shutterstock

Švicarska banka UBS očekuje da će dovršiti preuzimanje posrnulog konkurenta Credit Suissea već 12. lipnja, čime bi nastala divovska banka s bilancom od 1,6 trilijuna dolara.

Zaključenje preuzimanje podliježe izjavi o registraciji koja definira koje će dionice biti isporučene, a koju će važećom proglasiti Američka agencija za vrijednosnice i burze (SEC), te druge uvjete zaključenja, priopćio je u ponedjeljak UBS.

- UBS očekuje da će akviziciju Credit Suissea dovršiti 12. lipnja 2023. -  priopćeno je.

- Smatramo da je završetak preuzimanja važan korak u pokretanju onoga što smatramo dugotrajnim procesom integracije i sređivanja stvari. Iako se profil rizičnosti UBS-a značajno izmijenio, vidimo dobre prilike za ulagače - rekao je analtičar Zuercher Kantonalbanka Michael Klien.

Najveća švicarska banka pristala je 19. ožujka platiti tri milijarde švicarskih franaka (3,37 milijardi dolara) te preuzeti gubitke do pet milijardi franaka svog manjeg švicarskog konkurenta, nakon što ga je pad povjerenja klijenata doveo do samog ruba kolapsa, što je potaknulo švicarsku vlast da djeluje kako bi se spriječila šira bankarska kriza.

UBS je planirao zaključiti najveće preuzimanje banke od globalne financijske krize do kraja svibnja ili početka lipnja. Međutim, u svibnju je priopćeno da se pregovori sa švicarskim vlastima nastavljaju, sugerirajući da će biti potrebno dodatno vrijeme za zaključivanje pregovora.

Po zaključenju pregovora, dionice Credit Suissea i američke depozitarne dionice (ADS) bit će uklonjene sa švicarske i njujorške burze, priopćio je UBS.

Prilikom preuzimanja svih dionica, dioničari Credit Suissea dobit će po jednu dionicu UBS-a za svakih 22,48 dionica koje posjeduju.

Dogovorom će se stvoriti skupina koja će nadzirati imovinu od pet trilijuna dolara, što će UBS-u u kratkom vremenu dati vodeću poziciju na ključnim tržištima za koje bi mu inače trebale godine.

Švicarska središnja banka podržala je dogovor s 200 milijardi franaka potpore, dok se vlada te zemlje obvezala preuzeti do devet milijardi franaka gubitaka uz one koje preuzima UBS.

UBS-ovo preuzimanje posrnule banke moglo bi stvoriti značajne uštede, no pojavila se zabrinutost vezana uz veličinu novog entiteta, kao i uz smanjenje broja radnih mjesta.

Izvršni direktor UBS-a Sergio Ermotti, koji je vraćen u tu banku da upravlja preuzimanjem, bio je optimističan u pogledu izazova koji dolaze i odbacio je zabrinutost da je nova banka prevelika za Švicarsku.

- Uvjeren sam da će ovo biti sjajna priča ne samo za naše dioničare i zaposlenike, već i za naše klijente i industriju financijskih usluga u Švicarskoj -  rekao je.

17. travanj 2024 15:45