Aktualno
StoryEditor

UBS-ovo preuzimanje Credit Suissea: ‘Zombija će zamijeniti čudovište‘

20. Ožujak 2023.
Credit Suisse

Švicarka je u ponedjeljak ušla u novu eru nakon što je UBS uz posredovanje regulatora i vlade kupio posrnuli Credit Suisse, otvorivši pitanja o narušavanju tržišnog natjecanja i o narušavanju ugleda financijskog sektora na globalnoj razini.

Prema paketu koji su u nedjelju odobrili švicarski regulatori, UBS će za Credit platiti tri milijarde švicarskih franaka (tri milijarde eura) i preuzeti 5,4 milijarde franaka njegovih gubitaka.

Prema podacima švicarke središnje banke, imovina dva sistemski važna zajmodavca na globalnoj razini veća je za 40 posto od švicarskog BDP-a.

Udruga UBS-ovih zaposlenika traži pak da otkazi budu svedeni na ‘apsolutni minimum‘.

- Na kocki su radna mjesta velikog broja zaposlenika - upozorila je udruga, naglašavajući osjećaj nelagode u Švicarskoj zbog narušenog statusa globalnog financijskoj središta.

Zastupnik švicarske Zelene stranke Gerhard Andrey rekao je da je Credit Suisse ‘iznimno vidljiva institucija‘ pa je Švicarska ‘kao država sada u vrlo teškoj situaciji‘.

Neki su pak izrazili zabrinutost zbog dominantnog položaja UBS-a.

Profesor ekonomske povijesti na Sveučilištu u Zürichu Tobias Straumann rekao je da je ‘zapanjujuće‘ da vlasti nisu donijele posebne odredbe kako bi osigurale ravnopravno tržišno natjecanje.

Švicarski mediji također su šokirani razvojem događaja.

- Zombija više nema, stiže nam čudovište - glasio je naslov komentara u uglednom dnevnom listu Neue Zuercher Zeitungu (NZZ), koji često odražava stajališta establišmenta.

- Prije nekoliko mjeseci nitko ne bi pomislio da će Credit Suiss propasti. Međutim, to se nije dogodilo slučajno - piše komentator NZZ, optužujući banku za aroganciju i ponos.

- Tržišta kapitalizacija švicarske banke iznosila je 2007. godine 100 milijardi švicarskih franaka, od čega je prošli petak ostalo sedam milijardi franaka - stoji u komentaru.

- Vrijednost je u ogromnoj mjeri uništena, a odgovorni su menadžeri koji su olako potcijenili rizike i nemoćni članovi uprave koji prečesto nisu kontrolirali što se događa - ističe se.

Tages-Anzeiger govori o ‘povijesnom skandalu‘.

- Savezna vlada, financijski regulator i središnja banka dopustili su da ih UBS ‘odere‘ - piše taj list.

- Nova mega banka bit će na dobitku, a porezni obveznici, klijenti i zaposlenici na gubitku - zaključuje Tages-Anzeiger u uvodniku, prognoziravši gašenje velikog broja radnih mjesta.

16. travanj 2024 11:55