Aktualno
StoryEditor

Udruga građana Siget prijavila DORH-u Brodarski institut i tvrtke Castrum nekretnine i SIRO-NEK

18. Listopad 2018.

Udruga građana Siget u četvrtak je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) predala nadopunu prijavi od studenoga prošle godine zbog sumnje u nezakonito poslovanje Brodarskog instituta i tvrtki Castrum nekretnine i SIRO-NEK.

Prijavu DORH-u predala je potpredsjednica Udruga građana Siget Gordana Pasanec. U prijavi se navodi da je stanarima bez njihova znanja prodano zemljište oko njihovih kuća te da Udruga građana Siget više od godinu dana vodi borbu protiv izgradnje Trgovačko-poslovnog centra na livadi kod benzinske postaje u Sigetu.

Podsjetila je da su prijavu DORH-u već predali 22. studenoga prošle godine, a nekoliko dana kasnije predali su i žalbu na postupak izdavanja lokacijske dozvole od strane Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, komunalne poslove i promet. Podsjetila je i kako je u srpnju održan Zbor građana na kojem je jednoglasno donesena odluka protiv izgradnje Trgovačko-poslovnog centra.

>>>Goran Marić o sistemski važnim tvrtkama, Brodarskom institutu i Ini

"S obzirom da se ovih dana ponovno pojavio investitor s ‘dorađenim‘ projektom i da se pokreće pitanje izgradnje, odlučili smo podnijeti dodatnu dokumentaciju i pozvati se na članak 230 stavak 1 o kaznenom postupku u kojem je propisano da je državni odvjetnik dužan završiti istragu u roku od šest mjeseci, u protivnom je dužan izvijestiti glavnog državnog odvjetnika o razlozima zbog kojih istraga nije završena", istaknula je Pasanec.

Rekla je kako se postavlja pitanje kako je moguće da netko dođe i bez ikakve dozvole ruši, a pritom je problem što su svi vlasnici tih kuća suvlasnici te parcele, koji ujedno vode spor s Brodarskim institutom već 15 godina. Spor se vodi oko okućnica jer su slijedom stanarskog prava 1997. stanari svoje kuće otkupili, međutim, kako su kuće u dokumentaciji zavedene kao stanovi, nikada nije riješeno pitanje okućnica. U međuvremenu, 2014. Brodarski institut je pokrenuo prodaju tog zemljišta tvrtki Castrum nekretnine, te se nakon započete kupnje, ta tvrtka zabilježila na česticu na to zemljište, a promjenama u Generalnom urbanističkom planu iz 2016. ona je nekom budućom cestom podijeljena na dvije manje.

>>>Radnici upozoravaju: Brodarskom institutu prijeti stečaj i likvidacija

Pasanec je rekla da je sada novi investitor u "betonizaciji Sigeta" tvrtka SIRO-NEK.

Na pitanje novinara zašto misli da DORH nije postupio po njihovoj prijavi iz studenoga prošle godine, Pasanec je rekla da po njihovom saznanju Castrum nekretnine i Brodarski institut protiv stanara zastupa zajednički odvjetnik Vinko Knezović, bivši djelatnik DORH-a. "E sad, je li samo to razlog ili je i razlog što je direktor Castrum nekretnina Vlado Leko i prijatelj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića - to će, nadamo se, doći na vidjelo", rekla je.

Također, u četvrtak su članovi udruge Zeleni odred predali prikupljenu dokumentaciju DORH-u vezano na sumnju da se u Zagrebu priskrbljuje lokacijska dozvola za ilegalnu gradnju čak i na parcelama na kojima ni prema kojem zakonu ili propisu gradnja nije dozvoljena.

Vesna Grgić rekla je da će i USKOK-u predati tužbu protiv Hrvatskih šuma jer su prekoračili svoje ovlasti na Jelenovcu gdje je ogoljena cijela parcela na mjestu gdje je aktivno klizište pa su ugroženi i ljudski životi.

Kazala je kako je ne mali broj oznaka čestica iz katastarske općine Blato dodijeljeno parcelama na Jelenovcu, Vrhovcu itd. na Črnomercu. Budući da je uz svaku od njih vezana i lokacijska dozvola dodijeljena u općini Blato, Grgić smatra kako postoji vjerojatnost da će se ilegalno otvoriti vrata gradnji na nekim prostorima gdje je to zabranjeno kao na primjer na Črnomercu, ili možda olakšati izdavanje građevinske dozvole, ili doprinijeti odobrenju zahtjeva "novog" investitora za promjenom urbanističkog plana.

17. svibanj 2022 07:06