Aktualno
StoryEditor

Udvostručen udio kredita namijenjen turizmu

28. Svibanj 2018.

„Turistički rezultati obaraju sve rekorde s 102 milijuna noćenja i deviznim prihodom od preko 9 milijardi eura, u čemu veliki dio nosi upravo Jadranska Hrvatska. No, ograničenja sezonalnosti i koncentracija na određene županije pokazuju da moramo nastaviti raditi na konkurentnosti i raznolikosti ponude. Tu podršku turističkom sektoru mogu dati upravo financijske institucije kroz nove proizvode i izvore financiranja,“ rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher povodom otvaranja konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija u Zadru na temu Jadranska Hrvatska – gospodarski trendovi i nove mogućnosti financiranja, koja je okupila brojne poduzetnike te predstavnike agencija, znanstvene zajednice i financijskih institucija.

>>>Cappelli najavio skoro milijardu eura ulaganja u turizam

 „Najperspektivnija i godinama najjača grana gospodarstva je turizam, koji se razvio zahvaljujući prirodnim ljepotama, bogatoj kulturnoj baštini i infrastrukturi. Sada se nalazimo na točki maksimuma i moramo tražiti zaokret kako bismo osnažili našu ponudu, doveli velike turističke brendove, povećali investicije uz podršku financijskih institucija te povećali našu konkurentnost“, rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin.

 Na dvjema panel-raspravama odžanima u sklopu konferencije govorilo se o aktualnim temama u gospodarstvu, potencijalima razvoja hrvatskog turizma te raznolikosti turističke ponude kroz prilagođene proizvode i usluge financijskih institucija.

„Jadranska Hrvatska iz godine u godinu bilježi rast kredita turističkom sektoru, a gledano u ukupnoj bilanci banaka udvostručen je udio kredita turizmu“, rekao je viceguverner HNB-a Michael Faulend te istaknuo da ukupni depoziti pokrivaju ukupnu kreditnu sposobnost, tj. više se ne kreditira od zaduživanja nego iz vlastitih sredstava, što je važan element gospodarske stabilnosti.

>>>Cappelli: Ove godine očekujemo otvaranje oko 40 novih i novoobnovljenih hotela

„Jadranska Hrvatska živi od turizma. U pet mjeseci generira se 80% prihoda, koji osiguravaju život u svih 12 mjeseci, što ne predstavlja perspektivu. Moramo osigurati pretpostavke za 365 dana turizma u Istri i Dalmaciji“, rekao je predsjednik Uprave Ilirije d. d. Goran Ražnjević i dodao da je sektor odmorišnog hotelijerstva visoko kapitalna, ali nisko profitabilna grana.

 „Prema indeksu gospodarske snage HGK Zadarska županija bilježi lagani porast te se nalazi među vodećim županijama u Hrvatskoj“, rekao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Konferenciju je organizirala HGK uz podršku županijskih komora Jadranske Hrvatske, Grada Zadra, Zadarske županije, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i uz OTP banku kao generalnog pokrovitelja.

04. prosinac 2022 05:12