Aktualno
StoryEditor

Uljanik Brodogradnja 1856 ponudit će se putem javne dražbe

25. Travanj 2023.
Uljanikfoto Lider Media

Predstavnici države, najvećega vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju, na skupštini vjerovnika održanoj u utorak na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučili su da će se Uljanik Brodogradnja 1856 ponuditi putem javne dražbe.

Time je prihvaćen prijedlog stečajnog upravitelja Lorisa Raka koji je tražio da se odustane od modela prodaje putem javnog prikupljanja ponuda.

Dražba se očekuje u prvoj polovici svibnja kada će se ponuditi 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 po cijeni koja će biti veća od one koju je početkom godine ponudila češka grupa CE Industries, 20,57 milijuna eura.

Početna cijena Uljanika kreće od 20,73 milijuna eura što je 75 posto od procijenjene vrijednosti, a prvotni prijedlog početne cijene intervencijom predstavnice države je uvećan. Naime, stečajni upravitelj Rak predložio je da se 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji licitira uz početnu cijenu od 20,57 milijuna eura odnosno 155 milijuna kuna, koju je početkom godine ponudila češka grupa CE Industries i koja još uvijek ostaju na toj ponudi.

Manja cijena od ponuđene

- Prihvatili smo prijedlog stečajnog upravitelja da se ide u javnu dražbu s time da se država usuglasila s predloženim, ali je zatražila izmjenu utvrđenja početne cijene ispod koje se ne bi moglo prodati. Obrazložili smo da bi to bilo 75 posto procijenjene vrijednosti tako da se utvrđuje početni iznos od 20,7 milijuna eura ili 156,2 milijuna kuna - rekla je zamjenica županijskog državnog odvjetnika Nevenka Kovčalija. Dodala je kako je država predložila, a stečajni upravitelj prihvatio, da su zainteresirani gospodarski subjekti dužni uz dokumentaciju priložiti izjavu da će se zadržati brodograđevna djelatnost.

Na pitanje zašto je cijena promijenjena nakon što je potencijalni kupac predložio 20,5 milijuna eura, a država 20,7 milijuna eura, Kovčalija je istaknula kako ne može prejudicirati kupca i tko će se prijaviti na dražbi te kako je država odredila da to bude 75 posto procijenjene vrijednosti, kao što se inače radi u stečajnim postupcima kada prodaja ide putem Fine.

Direktor Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić je izjavio je kako se nepotrebno izgubilo više od pet mjeseci te kako se od početka trebalo ići ovim modelom.

- Teško je poslovati kad ste ničiji, kad ste dugo na prodaju, kad svi postojeći ili budući poslovni partneri čekaju da vide tko će biti novi vlasnik. Jedva čekamo da se ovo dovrši i da napokon pričamo o poslovima - poručio je Hadžić.

Dodavali "milijunčiće"

Ustvrdivši kako se nakon ove odluke "vidi svijetlo na kraju tunela" voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac je izjavio kako je neozbiljno poigravati se s potencijalnim kupcem i dodavati, kako je rekao "milijunčiće".

- Država je očito odigrala svoju igru i digla cijenu za milijun kuna. No, u ovom trenutku važno je da se ide u dražbu u prvoj polovici svibnja i da se sve to dobro posloži na dobrobit radnika, brodogradilišta i grada - rekao je Cerovac.

19. travanj 2024 07:22